SJEćANJE NA ŽRTVE

16. SIJENJA 2009. 13:49h

Rezolucija EP-a o Srebrenici povijesni dan za BiH

Foto

Svijet
0

Tekst

Europski parlament u četvrtak je rezolucijom pozvao članice EU i EK da podrže proglašenje 11. srpnja danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Rezolucija Europskog parlamenta kojom se poziva na proglašavanje 11. srpnja danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici povijesni je doga?aj i dugo očekivana zadovoljština za obitelji više od osam tisuća Bošnjaka koji su 1995. godine ubijeni samo zbog svoje nacionalne i vjerske pripadnosti, ocjena je koju u petak prenose sarajevski mediji objavljujući brojna reagiranja.

Europski parlament u četvrtak je rezolucijom pozvao 27 država članica EU-a i Europsku komisiju da podrže proglašenje 11. srpnja danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Od poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića, preko visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka, do udruga koje okupljaju obitelji stradalih Srebrenice, stigle su jedinstvene ocjene da se radi o danu velike moralne pobjede za Europu i potrebnom izrazu poštovanja prema stradalima.

Vlasti RS na rezoluciju EP-a o Srebrenici reagirale su suzdržano. Jedino je predsjednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić potvrdio kako očekuje da će ta rezolucija, iako nije obvezujuća, postati nekom vrstom poziva na zajedničko obilježavanje 11. srpnja.

 

Dalje.com
1/0