14. O×UJKA 2013. 07:55h

Reakcije iz svijeta na izbor pape Franje!

Foto

Svijet
0

Tekst

Diljem svijeta, a posebno u zemljama u razvoju, pozdravljen je izbor argentinskog kardinala Jorgea Marija Bergoglia za novog poglavara Katoli─Źke crkve.

Njegov izbor izazvao je odu┬Üevljenje u Argentini. Predsjednica dr┬×ave Cristine Kirchner za┬×eljela je da Franjin pontifikat bude plodan za "pravdu, jednakost i mir u svijetu". Argentinci su slave─çi neo─Źekivan izbor njihovog sunarodnjaka pohrlili u srijedu u crkve. Neki su u suzama molili da 67-godi┬Ünji isusovac osna┬×i vjeru u Vatikan nakon niza skandala, a jedna je ┬×ena na ulicama sredi┬Üta Buenos Airesa uzvikivala "Ovo je blagoslov za Argentinu". U roku od nekoliko minuta od objave imena novog pape, dru┬Ütvena mre┬×a Twitter zatrpana je frazom "Ponovno Bo┬×ja ruka", ┬Üto je referenca na ─Źuveni i kontroverzni gol Diega Maradone, jednog od najpoznatijih argentinskih sinova, na svjetskom prvenstvu 1986. godine protiv Engleza.

Njegov izbor pozdravila je i brazilska predsjednica Dilma Rouseff, kazav┬Üi da ga Brazilci o─Źekuju na Svjetskom danu mladih u srpnju u Riju. "─îestitam papi Franji, Katoli─Źkoj crkvi i narodu Argentine", poru─Źila je brazilska predsjednica.

Glavni tajnik Ban Ki-moon kazao je da se raduje budu─çoj suradnji UN-a i Svete Stolice pod vodstvom pape Franje. "Mi dijelimo mnoge ciljeve - promociju mira, socijalnu pravdu i ljudska prava, borbu protiv siroma┬Ütva i gladi", kazao je glavni tajnik, dodav┬Üi kako je siguran da ─çe Franjo nastaviti graditi me─Ĺuvjerski dijalog na naslije─Ĺu njegova prethodnika Benedikta XVI.

Predsjednik SAD-a Barack Obama pozdravio je izbor novog pape Franje u srijedu, ocijeniv┬Üi da izbor argentinskog kardinala Jorgea Bergoglia govori o vitalnosti Ju┬×ne Amerike koja postoje sve va┬×nija. Obama je novog papu nazvao "za┬Ütitnikom siroma┬Ünih i najranjivih me─Ĺu nama".

─îelnici triju europskih institucija uputili su srijedu ─Źestitku argentinskom kardinalu Jorgeu Mariju Bergogliju na izboru za novog papu Franju I. "U ime Europske unije, upu─çujemo iskrene ─Źestitke na va┬Üem izboru. ┬Äelimo vam dug i blagoslovljen pontifikat, koji ─çe omogu─çiti va┬Üoj Svetosti i Katoli─Źkoj crkvi da brani i promi─Źe temeljne vrijednosti mira, solidarnosti i ljudskog dostojanstva", ka┬×e se u zajedni─Źkoj ─Źestitci koju su novoizabranom papi Franji uputili predsjednik Europskog vije─ça Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Odvojeno mu je ─Źestitao i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Francuski predsjednik Francois Hollande u ─Źestitki je zajam─Źio da ─çe Francuska "zemlja povijesno vjerna na─Źelima slobode, bratstva i jednakosti nastaviti plodan dijalog kakav je uvijek imala sa Svetom Stolicom".

Njema─Źka kancelarka Angela Merkel, k─çi protestantskog pastora, iskazala je radost zbog kr┬Ü─çana u Ju┬×noj Americi ┬Üto je prvi put jedan od njih pozvan da vodi Katoli─Źku crkvu i kazala kako mnogi o─Źekuju da ─çe biti usmjeren ne samo prema vjeri, nego i prema miru i pravdi u svijetu.

Britanski premijer David Cameron nazvao je Franjin izbor sjajnim danom za 1,2 milijarde katolika u svijetu.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je papu Franju da posjeti Betlehem, mjesto Isusova ro─Ĺenja.

Duhovni poglavar Anglikanske crkve canterburyjski nadbiskup Justin Welby za┬×elio je Franji svako dobro u ogromnoj odgovornosti koju je preuzeo u ime rimokatolika u svijetu. "Radujem se susretu s njim i zajedni─Źkom radu na nadogradnji onoga ┬Üto su nam na┬Üi prethodnici ostavili u naslije─Ĺe", kazao je Welby.

Predsjednik Svjetskog ┬×idovskog kongresa Ronald Lauder ─Źestitao je papi Franji na izboru za poglavara Katoli─Źke crkve, neposredno nakon izbora u srijedu nave─Źer. Lauder je pohvalio novoga papu kao "iskusnoga ─Źovjeka, nekoga tko je poznat po svojoj otvorenosti... ─Źovjeka dijaloga, ─Źovjeka koji je spreman graditi mostove s drugim vjerama".

Redovnici u samostanu svetoga Franje u Assisiju presretni su time što je argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio odlukom da se nazove Franjo postao prvi papa u povijesti s tim imenom.

(Hina)
 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!