26. KOLOVOZA 2015. 14:41h

PRVI SE DOGOVORILI BiH i Crna Gora u Beču potpisale sporazum o granici

Foto

Svijet
0

Tekst

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i ministar unutarnjih poslova Crne Gore Raško Konjević potpisali su u srijedu u Beču me?udržavni sporazum o granici postavši prve države u regiji koje će riješiti granično pitanje otvoreno raspadom bivše Jugoslavije.

Potpisivanje sporazuma upriličeno je uoči bečke konferencije o zapadnom Balkanu čiji je glavni dio najavljen za četvrtak.

Svečanosti potpisivanja su uz predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana čovića i predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića nazočili i austrijski predsjednik Heinz Fischer te šef austrijske diplomacije Sebastian Kurz.

Šefovi država te ministri vanjskih poslova BiH, Crne Gore i Austrije uoči potpisivanja održali su sastanak.

Sporazum o granici izme?u BiH i Crne Gore mora još proći postupak ratifikacije u dvjema državama.

Crna Gora ima najdužu graničnu crtu upravo sa Bosnom i Hercegovinom u dužini od 268 kilometara a sporno je bilo tek oko 700 metara.

članovi državnih izaslanstava koji su o tome pregovarali konačno su se usuglasili prije više od godinu dana no potpisivanje su privremeno zaustavila lobiranja nekih neformalnih bošnjačkih skupina u Sarajevu čije je stajalište bilo kako bi područje od oko 70 četvornih kilometara koje izlazi na more izme?u Prevlake i Bokokotorskog zaljeva a nalazi se unutar Crne Gore i naziva se Sutorinom zapravo trebalo pripasti BiH.

Takve je zahtjeve parlament BiH odbacio no zagovornici pripadnosti Sutorine BiH najavili su kako će na tome i dalje inzistirai i nastojati spriječiti ratificiranje sporazuma potpisanog u Beču.

čović i Crnadak ranije su izjavili kako njihova zemlja želi što prije urediti i pitanje me?udržavne granice s Hrvatskom i Crnom Gorom.

"Nadamo se da će potpisivanje sporazuma s Crnom Gorom biti poticaj da to što prije učinimo i s Hrvatskom i Srbijom", kazao je Crnadak u utorak uoči odlaska u Beč.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!