IDEJNI NACRT

3. SIJENJA 2009. 13:46h

Projekt: Slovenski ocean za dobrosusjedske odnose

Foto

Svijet
0

Tekst

Idejom o stvaranju akumulacijskog mora najzadovoljniji bi bio Zmago Jelinčič, porijeklom Bračanin, jer bi konačno imao svoj otok.

Iz Dalmacije nam je stiglo rješenje hrvatsko-slovenskih odnosa! Štoviše, ne samo rješenje odnosa dviju država, nego i rješenje višestoljetnih slovenskih težnji za velikim vlastitim morem. Da morem - čak i oceanom!

Iako je pomalo radikalna, ideja se sastoji od posvemašnjeg poplavljivanja Slovenije, a njome naši susjedi dobivaju alternativni, ali možda financijski malo zahtjevniji put da si osiguraju ne samo toliko željeni koridor za izlaz u me?unarodne vode, nego i svoje teritorijalno more u kojem mogu loviti ribe do mile volje. S pravim velikim mrežama, a ne onima za ping-pong. 

Gradnja ''akumulacijskog mora'', koje bi opasalo Maribor i Ljubljanu, čime bi ti gradovi postali atraktivni otoci i tvorili bi novi slovenski arhipelag, može početi već ove godine, a zacijelo će je rado sufinancirati i Europska unija. Možemo samo zamisliti koliko bi na te otoke bio ponosan jedan od najpoznatijih slovenskih političara Zmago Jelinčič, čije prezime vuče porijeklo s otoka Brača. Korijenski otočanin konačno bi imao svoje otoke!

Da je koncept dobar za Slovence i njihovu maksimu "naudimo susjedima", svjedoče predvi?anja kako će potez u konačnici naštetiti hrvatskom gospodarstvu, i to za desetke milijuna eura, budući da će izostati uobičajena navala slovenskih turista koji će napokon moći ljetovati na svome vlastitom moru.

S druge strane, dva otoka koja predvi?a projekt morat će udomiti svih dva i pol milijuna Slovenaca, što će dvije otočne oaze oko Maribora i Ljubljane učiniti najnaseljenijima u svijetu.

Nadajmo se da će ovakvo rješenje, koje je osmišljeno i prezentirano na zatvorenom skupu "Udruge slovenskih prijatelja" iz Dalmacije, zadovoljiti sve zainteresirane stranke, te da će Joško Joras, još jedan iz plejade slavnih Slovenaca, nakon takvog milenijskog projekta svoj dom konačno moći usidriti tamo gdje mu to odgovara.

 

Dalje.com
1/0