NA DANAŠNJI DAN

23. PROSINCA 2007. 00:22h

Potres u Nikaragvi, poginulo 10 000 ljudi

Tekst

Spasioci su pokušali očistiti područje da bi spriječili širenje bolesti te su pokušali osigurati hranu i vodu za stotine beskućnika.

U dvosatnom snažnom potresu u Managvi, glavnom gradu Nikaragve, 1972. je  poginulo oko deset tisuća ljudi. Potres jačine 6.5 po Richteru prouzročio je požare koji su utjerali strah u kosti preživjelima. Spasioci su pokušali očistiti područje da bi spriječili širenje bolesti kao što je, npr. trbušni tifus te su pokušali osigurati hranu i vodu za stotine ljudi koji su zbog potresa postali beskućnici.

Gradske vlasti su odlučili zatvoriti pristup glavnom gradu sve dok se to područje temeljito ne očisti. Medicinska pomoć i lijekovi bili su potrebni više nego ikad. Susjedne zemlje Meksiko i Amerika bile su spremne pomoći. Managva je u 76 godina bila dva puta uništena zbog potresa jer se nalazi na takvom geološkom području. Osim potresa, Nikaragva je bila pogo?ena i sušom te lošom ekonomskom situacijom.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!