PREMA DOGOVORU

2. LIPNJA 2009. 21:53h

Postrojbe SAD-a napustit će iračke gradove

Foto

Svijet
0

Tekst

Do 30. lipnja borbene postrojbe SAD-a napustit će iračke gradove i premjestiti se u vanjske baze prema sporazumu postignutom u siječnju.

Borbene postrojbe SAD-a napustit će sve iračke gradove po planu do kraja ovoga mjeseca, rekao je u utorak zapovjednik snaga SAD-a u Iraku, uključujući pobunjeničko uporište Mosul.

Borbene postrojbe SAD-a po planu bi trebale napustiti iračke gradove i mjesta do 30. lipnja i premjestiti se u vanjske baze po sigurnosnom sporazumu koji je stupio na snagu u siječnju.

Neki američki i irački dužnosnici su naznačili da bi to moglo biti odgođeno u slučaju Mosula gdje Al Kaida i druge pobunjeničke skupine često napadaju.

`Vrijeme je da izađemo iz gradova`

Upitan jesu li snage SAD-a na putu planiranog potpunog povlačenja iz svih gradova, uključujući i Mosul, general Ray Odierno je odgovorio - Jesmo. Učinili smo zajedničku procjenu... To smo finalizirali. -

- Izaći ćemo iz gradova. Osigurat ćemo nešto stručnjaka za obuku i savjetnika, časnika za vezu u Mosulu... no to će biti sve - rekao je u razgovoru s agencijom Reuters na putu za Samaru.

Odierno je kazao kako su iračke snage sigurnosti od 2006. skokovito napredovale u odnosu na brojnost snaga, obučenost i opremljenost, ali da će snage SAD-a ostati u Iraku u savjetodavnoj ulozi do kraja 2011. godine, kako je dogovoreno s Bagdadom u bilateralnom sporazumu o sigurnosti.

- Mislim da je vrijeme da izađemo iz gradova, mislim da je važno da ljudi razumiju da ćemo ispoštovati sporazum kojim smo potpisali - naglasio je general Odierno.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!