LIBERALIZACIJA

9. OUJKA 2007. 11:16h

Portugalski parlament legalizirao pobačaj

Tekst

Portugalski parlament izglasao je, većinom glasova, zakon kojim se ukida dosadašnja zabrana pobačaja.

Odluka o legalizaciji pobačaja za vrijeme prvih 10 tjedana trudnoće, izglasana je nakon što je referendum o tom pitanju propao, jer nije glasovao dovoljan broj ljudi. Od onih koji su izašli na referendum, većina je odobrila legalizaciju pobačaja.

Zakon još treba potpisati portugalski predsjednik Anibal Cavaco Silva.

Portugal je tradicionalna katolička zemlja i dosad je uz Maltu, Irsku i Poljsku bila jedna od rijetkih zemalja u Europi koja je zabranjivala pobačaj.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!