13. KOLOVOZA 2012. 11:17h

Poplave i nestašica hrane: UN brine zbog humanitarne krize u S. Koreji

Foto

Svijet
0

Tekst

Ujedinjeni narodi su jako zabrinuti zbog humanitarne krize u Sjevernoj Koreji, nakon poplava i odrona uzrokovanih jakim oborinama u srpnju, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik te organizacije Ban Ki-moon.

U poplavama je 169 ljudi poginulo, 400 je nestalo, 212.000 je raseljeno, a 650 četvornih kilometara obrađene površine je opustošeno u zemlji koja se i inače bori s nestašicom hrane, po podacima koje su objavili službeni mediji u Pjongjangu.

"UN je jako zabrinut zbog humanitarnog stanja na sjeveru", rekao je glavni tajnik novinarima u prigodi posjeta Južnoj Koreji.

"Napose nas zabrinjavaju zdravstveni problemi male djece i šteta koju uzrokuju suša i nedavne poplave", poručio je bivši južnokorejski ministar vanjskih poslova. UN-ove službe ponudile su "nužnu pomoć i planiraju je povećati", rekao je.

Ekipe UN-a i Crvenog križa posjetile su stradale u pokrajinama Sjeverni i Južni Pjongan, na zapadu zemlje, radi procjene štete i javljaju da je stanovnicima hitno potrebna voda za piće, hrana i lijekovi.

UN je u studenome prošle godine objavio da hitnu pomoć u hrani trebaju tri od 24 milijuna stanovnika te zemlje.

Sjeverna Koreja trpi kroničnu nestašicu hrane, a tlo je podložno poplavama zbog nekontrolirane sječe šuma.

Pjongjang je u travnju ispalio raketu za koju međunarodna zajednica sumnja da ima vojnu namjenu, što je zategnulo ionako napete odnose dviju susjednih zemalja na Korejskom poluotoku. Ban Ki-moon rekao je u ponedjeljak da će raditi na "smirivanju napetosti na poluotoku i na pomirbi" kapitalističkog juga i komunističkog sjevera kojim od 1948. željeznom rukom vlada obitelj Kim. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!