HRVATSKA SVE DALJE OD EU

1. SRPNJA 2008. 09:47h

Poljska slijedi Irsku - NE

Foto

Svijet
0

Tekst

Poljaci su odbili Lisabonski ugovor, a Sarkozyju nešto ne valja u EU baš u vrijeme kad Francuska preuzima vodstvo od Slovenije.

Poljski predsjednik Lech Kaczynski odlučio je da neće potpisati Ugovor o reformi Europske unije, što je nakon irske odbijenice Lisabonskom ugovoru zadalo nove probleme proširenju EU, javlja BBC.

Reuters-.--.-
Photo javno100  
Da bi se Ugovor mogao primjenjivati treba ga prihvatiti svih 27 članica.

Nicolas Sarkozy zaključio je kako nešto ne valja s EU i to baš u vrijeme kad Francuska preuzima vodstvo od Slovenije. On je izme?u ostalog upozorio da gra?ani vjerojatno gube vjeru u EU.

- U ovom trenutku pitanje Ugovora je besmisleno – zaključio je poljski predsjednik koji se već duže vrijeme odupire Lisabonskom ugovoru.

Poljski parlament može ratificirati ugovor, ali bez potpisa predsjednika on je nevažeći.

U ponedjeljak je i njemački predsjednik Horst Koehler odgodio ratifikaciju, dok Kaczynski upozorava EU da ne bi trebala pritiskati Irsku da na?e rješenje.

- EU funkcionira, a to će se i nastaviti. Naravno, nije idealno – rekao je poljski predsjednik.

On je izme?u ostalog komentirao kako je početak predsjedanja EU za Francusku u ovim trenucima nesretan. U utorak bi se u Parizu trebala održati svečana ceremonija preuzimanja vodstva od Slovenije.

Francuski predsjednik Sarkozy 11. srpnja otputovat će u Irsku kako bi saslušao irske glasače i možda shvatio u čemu je problem.

 

 

Dalje.com
1/0