8. KOLOVOZA 2015. 10:10h

POKOLJ U KINU Ubojica Joker izbjegao smrtnu kaznu

Heath kao Joker u novom nastavku Batmana

Foto

Svijet
0

Tekst

Porota u petak nije htjela preporučiti smrtnu kaznu za Jamesa Holmesa, počinitelja pokolja iz 2012. u kojemu je 12 ljudi izgubilo život, a 70 je ranjeno u kinu u Aurori, na zapadu Sjedinjenih Država, što povlači za sobom kaznu doživotnog zatvora.

"Nismo bili jedinstveni u donošenju presude (...) očekujemo da će sud izreći kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti puštanja na uvjetnu slobodu" Jamesa Holmesa (27), rekao je jedan od dvanaestero porotnika suda u Centennialu, u saveznoj državi Coloradu, gdje se pokolj dogodio.

Konačnu presudu donijet će sudac Carlos Samour izme?u 24. i 26. kolovoza.

Holmes je teško naoružan ušao 20. srpnja 2012. u dupke punu kinodvoranu tijekom prikazivanja filma o Batmanu "Povratak crnog viteza".

Kako navode svjedoci, prije nego je počeo pucati iz poluautomatskog oružja, sačmarice i pištolja ubacio je u dvoranu suzavac. Na glavi je imao kacigu i plinsku masku, a na sebi neprobojan prsluk. Me?u dvanaest žrtava u dvorani s 400 gledatelja bila je i šestogodišnja djevojčica.

Tri godine nakon pokolja u srpnju je Holmes proglašen krivim za ubojstvo s umišljajem koje je počinio "s krajnjom ravnodušnoću" za svaku od 12 žrtava. Tako?er je optužen za pokušaj ubojstva 70 osoba koje je ranio, zatim za držanje oružja i eksploziva.

Holmes je tada slušao čitanje bez optužnice bez ikakve emocije. Njegov odvjetnik Dan King tvrdio je da Holmes boluje od mentalne bolesti i da mu obitelj ima povijest shizofrenije. Uspore?ivan je s likom zlog Jokera iz Batmana i pokolj je počinio odjeven kao taj lik.

 

Dalje.com
1/0