NA DANAŠNJI DAN

1. SIJENJA 2010. 22:43h

Poginulo 213 osoba u padu aviona u more

U Iraku zrakoplov prevozi admirala Miachela Mullena koji iza sebe ostavlja bazu Adder, a koja se nalazi 10 kilometara od Nasiriyaha, grada smještenog na jugu te zemlje.

Foto

Svijet
0

Tekst

U velikoj nesreći koja je uslijedila samo 101 sekundu nakon uzlijetanja, poginulo 213 osoba. Zrakoplov pao u arapsko more.

Zrakoplov je nakon nekoliko sekundi napravio predvi?eni zaokret, ali je onda naglo počeo gubiti na visini što pilot nije primjetio. Samo 101 sekundu nakon što je uzletio s piste, zrakoplov je udario u površinu mora pri čemu je poginulo svih 190 putnika i 23 članova posade.
Let 855 Air Indije, bio je putnički let koji je doživio nesreću 1. siječnja 1978. godine samo 101 sekundu nakon što je uzletio sa piste.

Zrakoplov je uzletio iz zračne luke 'Santa Cruz' u Bombaju (sadašnji Mumbai), a odredište mu je bila me?unarodna zračna luka u Dubaiu.

Kratki let smrti

Svih 213 osoba koje su se nalazile u zrakoplovu, poginulo je u nesreći za koju se vjeruje da je nastala kada je pilot izgubio orijentaciju uslijed otkazivanja instrumenata u pilotskoj kabini.

Radilo se o modelu Boeing 747-237B, imenom 'vladar Ashoka' i to je bio prvi takav zrakoplov u Indiji, kojeg su tamo već bili prozvali za 'čudo svijeta' zbog njegove veličine i luksuznog ure?enja.

Pilot nije mogao odrediti visinu

Snimač zvuka koji se nalazi u pilotskoj kabini zabilježio je da je mjerač visine pokazao da se zrakoplov nalazi na ispravnoj visini, iako to nije bio slučaj.

Jedan od instrumenata koji pokazuju usmjerenje aviona je zakazao, a pilot je propustio identificirati da pokazuju krive informacije. 

Zrakoplov je nakon nekoliko sekundi leta napravio predvi?eni zaokret, što je kontrola leta evidentirala, ali je tada naglo počeo gubiti na visini nakon što je zrakoplov krenuo letiti prema tlu pod kutom od 35 stupnjeva, što pilot, Madan L. Kukar, nije primjetio.

U to je vrijeme sunce već zašlo i nije bilo svjetla, a letili su iznad tamnog arapskog mora tako da nisu mogli vizualno odrediti svoj položaj uz pomoć horizonta.

Samo 101 sekundu nakon što je uzletio s piste, zrakoplov je udario u površinu mora, oko 3 kilometara od obale Mumbaia, pri čemu je poginulo svih 190 putnika i 23 članova posade.


 

Dalje.com
1/0