24. KOLOVOZA 2015. 09:15h

PIRANGATE Karlo Erjavec: Ne─çu dati ostavku i za to nema razloga!

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec

Foto

Svijet
0

Tekst

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da su sve afere koje su se zadnjih mjeseci pojavile u vezi s njegovim ministarstvom medijski napuhane i izmišljene i da nema razloga da podnese ostavku, te da je njegova stranka najja─Źa karika u sadašnjoj vladi premijera Mire Cerara.

"Ne─çu dati ostavku i za to nema razloga", kazao je Erjavec u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od ponedjeljka, navevši da bi se sam povukao samo ako bi to potrebnim ocijenio predsjednik vlade Miro Cerar.

Prema rije─Źima Erjavca, razlog za ostavku ne mogu biti ni razgovori bivšeg slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i bivše slu┼żbenice njegova ministarstva Simone Drenik koje su objavili hrvatski mediji nakon ─Źega su oni podnijeli ostavke jer on za te kontakte nije znao.

"Ti razgovori za mene su bili iznena?enje", rekao je Erjavec. Na pitanje postoje li mo┼żda i druge snimke razgovora vezanih za arbitra┼żu koje bi i njega mogle kompromitirati Erjavec je kazao da je saznao kako je i osobno bio predmetom "prisluškivanja" od strane "nekih slu┼żbi", ali da su neke aluzije kako je snimljen i njegov navodni razgovor sa Sekolcem o rezultatu arbitra┼że ─Źista špekulacija, da on preko telefona ka┼że samo ono što je spreman re─çi i na konferenciji za tisak.

"Gospodina Sekoleca susreo sam samo jednom, prilikom usmene rasprave na arbitra┼żnom sudu", kazao je Erjavec, dodavši da ga niti Drenik nikad nije informirala o svojim kontaktima sa Sekolecom.

Najve─çu krivnju za tzv. arbitra┼żnu aferu Erjavec je pripisao Hrvatskoj, navevši da bi ona nastojala ne implementirati arbitra┼żnu presudu i da nije bilo spomenute afere.

Erjavec je ustvrdio kako ─çe Hrvatska unato─Ź pokušaju kompromitacije arbitra┼żnog suda morati poštivati kona─Źnu presudu arbitara, a za napade na sebe nakon izbijanja afere u javnost okrivljuje ─Źelnika oporbe i bivšeg premijera Janeza Janšu.

Janša po njegovim rije─Źima nastoji pod svaku cijenu izazvati krizu vlade i prijevremene izbora.

"Janša ┼żeli ostvariti svoju najavu da ova vlada ne─çe izdr┼żati godinu dana. Arbitra┼ża se koristi za napade na mene jer bi moje rušenje zna─Źilo eroziju vlade, ali ja nisam glavna meta nego premijer Cerar i cijela vlada", kazao je Erjavec, dodavši da je njegova Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) "najja─Źa karika" u sadašnjoj koaliciji i da bi narušavanje odnosa izme?u njegove i Cerarove stranke vladu vrlo oslabilo.

Unato─Ź tome, Erjavec je kazao da niti u slu─Źaju prijevremenih izbora i pobjede Janšine stranke nikako ne bi promijenio stranu i ušao u novu Janšinu vladu, te da Cerarovu koaliciju ne ┼żeli ugro┼żavati unato─Ź tome što stranka umirovljenika u parlamentu vladi sa svojih 12 glasova osigurava parlamentarnu ve─çinu.

"Ne─çu rušiti sadašnju vladu ─Źak niti u slu─Źaju kad bi Cerar tra┼żio moju ostavku", kazao je Erjavec.

Potvrdio je da su postojale kombinacije da u vladi ministar vanjskih poslova postane sadašnji predsjednik parlamenta Milan Brglez, ─Źlan Cerarove stranke, dok bi Erjavec postao predsjednik parlamenta, ali da na to ne─çe pristati, kao niti na druge mogu─çnosti zamjene portfelja u vladi i da ─çe i dalje inzistirati na mjestu ministra vanjskih poslova, što je polo┼żaj koji dr┼żi u tri zadnje vlade.

"To da predsjednik parlamenta postane ministar, a ja predsjednik parlamenta - to je neukusno i ne dolazi u obzir", kazao je Erjavec.

Slovenski ministar vanjskih poslova u razgovoru za "Dnevnik" iznio je isvoja o─Źekivanja od arbitra┼żnog postupka nakon što je Hrvatska istupila iz arbitra┼żnog sporazuma.

"O─Źekujem da ─çe predsjednik arbitra┼żnog suda Gilbert Guillaume imenovati dva nova arbitra i da ─çe se postupak nastaviti. Arbitra┼żni sud ve─ç je najavio da ─çe provjeriti okolnosti navodnog prisluškivanja našeg arbitra i naše slu┼żbenice, razmotrit ─çe i jednostrani izlazak Hrvatske iz sporazuma. Ne smijemo zaboraviti da je upravo arbitra┼żni sporazum omogu─çio ulazak Hrvatske u Europsku uniju", kazao je Erjavec. Dodao je da ─çe kona─Źna presuda arbitara postati dio me?unarodnog prava i obvezuju─ça, te da ne o─Źekuje da ─çe na kona─Źni rezultat arbitra┼że utjecati objava razgovora Sekoleca i Drenik.

"Budu─çi da je sporazum bio potpisan pod okriljem Europske unije, o─Źekujemo da ─çe i Europska komisija odlu─Źno podr┼żati implementaciju arbitra┼żnog sporazuma", kazao je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u razgovoru za ljubljanski list "Dnevnik".

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!