19. KOLOVOZA 2015. 16:55h

Patrijarh Irinej: Zlo su činili susjedi i mi - ali mi u mnogo manjoj mjeri

Foto

Svijet
0

Tekst

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej izjavio je u srijedu, komentirajući suživot Hrvata i manjinskih Srba, kako su "zlo činili nama susjedi i mi njima, ali mi u mnogo manjoj mjeri no oni", te istaknuo kako je bitno oprostiti ali i dobiti oprost za nedjela koja su, kako je rekao, "poneki me?u Srbima činili".

Patrijarh Irinej predvodio je u srijedu pred nekoliko stotina vjernika u Manastiru Krka pored Kistanja liturgijsko slavlje povodom 400. obljetnice srpske Bogoslovije.

Za medije je pak patrijarh Irinej komentirao suživot Hrvata i srpske nacionalne manjine, istaknuvši kako se "u odnosima dogodilo veliko zlo koje je tim veće kada je poznato da su ranije bili jedan kršćanski narod s istim crkvama".

Braća su se, rekao je patrijarh, podijelila i jedni drugima nanijeli veliko zlo koje se, istaknuo je, više ne smije ponoviti.

"Zlo su činili nama susjedi i mi njima, ali mi u mnogo manjoj mjeri no oni", rekao je patrijarh Irinej koji smatra kako je bitno oprostiti, ali i dobiti oprost za nedjela koja su, kako je dodao, poneki me?u Srbima činili.

Istaknuo je kako je "srpski narod, bježeći od smrti doživio tragične stvari, a hrvatski teritorij napustio je pod pritiskom".

Patrijarh Irinej komentirao je i skidanje ćiriličnih ploča u Vukovaru, navodeći kako ga to čudi te je podsjetio kako su, iako je ćirilica dio srpskog identiteta, u Beogradu i danas izvješene latinične ploče.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej rekao je kako je "iz Hrvatske htio poslati poruku svim Srbima koji su nekad obitavali na području Hrvatske da se tu i vrate.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!