26. KOLOVOZA 2015. 14:13h

Papa poziva katolike na skomniji i sporiji način života

Papa Franjo

Foto

Svijet
0

Tekst

Papa Franjo zatražio je u srijedu od kršćana u cijelom svijetu da vode "dosljedan stil života" s očuvanjem Božjeg "djela", u novom govoru u obranu okoliša i protiv konzumerizma.

Obraćajući se gomili na Trgu sv. Petra na 100. općoj audijenciji njegova pontifikata, Jorge Bergoglio ponovio je poziv na promjenu načina života, upućen u lipnju na enciklici "Laudado si", šest mjeseci prije konferencije COP21 u Parizu o globalnom zatopljenju.

Prvi put će katolici i pravoslavci slaviti zajedno u utorak 1. rujna "svjetski dan molitve za očuvanje Božjeg djela", podsjetio je on, "pridonoseći nadvladavanju ekološke krize koju čovječanstvo trenutno proživljava".

Lokalne inicijative oko molitvi i promišljanja predvi?ene su "kako bi taj dan bio dolično obilježen okretanjem dosljednom stilu života", kazao je on pozivajući hodočasnike i Rimljane da se do?u pridružiti njegovoj molitvi u utorak u bazilici Sv. Petra.

U enciklici "Laudato si", Papa poziva na skromniji i sporiji način života, upozoravajući da su problemi s okolišem povezani s društvenim i gospodarskim sustavima i dominacijom financija i tehnologije.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!