UVJETI ZA STABILIZACIJU

1. SRPNJA 2008. 20:03h

OPEC smiruje Iran i SAD kako bi spasio naftu

Foto

Svijet
0

Tekst

Na tržištu je dovoljno rezervi nafte za idućih 50 godina, rekao je predsjednik OPEC-a Chakib Khelil, ujedno alžirski ministar energetike.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u utorak da su stabilan tečaj dolara i smirivanje napetosti izme?u Zapada i Irana glavni uvjeti za stabilizaciju cijene nafte.

Visoke cijene nafte nisu uzrokovani slabom opskrbom, rekao je predsjednik OPEC-a Chakib Khelil na 19. svjetskom naftnom kongresu u Madridu.

Na tržištu je dovoljno rezervi nafte za idućih 50 godina, rekao je Khelil, ujedno alžirski ministar energetike.

Po njegovim riječima, članice OPEC-a ulažu 120 milijardi dolara kako bi do 2012. godine povećale dnevnu proizvodnju za četiri milijuna barela.

Kao razloge za visoku cijenu nafte, šef OPEC-a naveo je devalvaciju dolara i s tim povezane spekulacije na tržištu, geopolitičku situaciju uključujući napetosti izme?u Zapada i Irana, te utjecaj bioetanola koji je smanjio proizvodnju dizela.

- Naftno tržište procjenjuje da su neka područja proizvodnje izložena ratnom riziku. To nije pitanje opskrbe....Ako se ne budemo bavili stvarnim uzrocima, cijena nafte neće pasti - naglasio je Khelil.

 

Dalje.com
1/0