1. SRPNJA 2012. 10:30h

Olafur Ragnar Grimsson peti put izabran za predsjednika Islanda

Foto

Svijet
0

Tekst

Olafur Ragnar Grimsson izabran je u subotu peti puta za predsjednika Islanda, pokazali su djelomični službeni rezultati objavljeni u noći na nedjelju.

Nakon prebrojavanja glasova u pet od šest izbornih jedinica, aktualni šef države dobio je 52,5 posto glasova naspram 33,2 posto koliko je dobila njegova protivnica Thora Arnorsdottrir, 37-ogodišnja televizijska voditeljica bez političkog iskustva.

Nešto prije zatvaranja birališta, Arnorsdottir je priznala poraz pred kamerama javne televizijske RUV.

Grimsson obnaša dužnost islandskog predsjednika od 1996., što je uglavnom počasna dužnost, jer je izvršna vlast u rukama vlade.

Grimsson je kazao u siječnju da se neće kandidirati za peti mandat. Međutim, u ožujku ga je peticija s oko 30.000 potpisa, ili oko 10 posto populacije, natjerala da se predomisli. On je učvrstio svoju popularnost odbijajući dvaput donijeti zakon kojim bi Island obeštetio Veliku Britaniju i Nizozemsku čiji su štediše ostali bez novca nakon propasti banke Icesave 2008.

(Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!