20. VELJAE 2012. 22:33h

Odgovoran za smrt 850 ljudi: Tužitelj traži smrtnu kaznu za Mubaraka

Foto

Svijet
0

Tekst

Mustafa Sulejman, glavni tužitelj na suđenju Hosniju Mubaraku u ponedjeljak je u završnoj riječi zatražio smrtnu kaznu za bivšeg egipatskog vođu zbog prošlogodišnjeg ubojstva prosvjednika koji su tražili njegovu ostavku, prenosi AP.

– Ne radi se o ubojstvu jednog, deset ili dvadeset civila, nego o čitavom narodu – istaknuo je između ostalog Sulejman u završnoj riječi. Tužiteljev govor odvjetnici žrtava pozdravili su pljeskom.

Prema procjenama egipatske vlade oko 850 ljudi ubijeno je u demonstracijama u siječnju i veljači prošle godine. Za Mubaraka, koji je zemljom vladao gotovo 30 godina, Sulejman je rekao da je "očito da je odobrio uporabu oružja protiv demonstranata koji su u mirnom prosvjedu tražili njegovu ostavku."

Suđenje bivšem egipatskom vođi počelo je u kolovozu prošle godine. Mubarakova obrana završne riječi trebala bi iznijeti u srijedu, kada bi i predsjedavajući sudac trebao objaviti datum za donošenje presude.

Sulejman je osim za Mubaraka, maksimalnu kaznu zatražio i za petoricu suoptuženih, uključujući i bivšeg ministra unutarnjih poslova.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!