26. KOLOVOZA 2015. 10:30h

Obama se ispričao japanskim političarima jer ih je Amerika prisluškivala

Foto

Svijet
0

Tekst

Američki predsjednik Barack Obama ispričao se u srijedu Japanu nakon informacija s WikiLeaksa po kojima je Washington špijunirao japanske političare, izjavio je glasnogovornik japanske vlade.

Barack Obama telefonski je razgovarao s japanskim premijerom Shinzom Abeom u srijedu ujutro, istaknuo je glasnogovornik vlade Yoshihide Suga.

"Predsjednik Obama kazao je da mu je jako žao jer je ta afera izazvala veliku raspravu u Japanu", rekao je Suga na dnevnom susretu s novinarima ne potvr?ujući optužbe za špijunažu.

"Premijer Abe rekao je Obami da bi, ako su navedene osobe bile meta takvih aktivnosti, to moglo kompromitirati odnose povjerenja me?u saveznicima", nastavio je Suga dodajući da je Abe izrazio "ozbiljnu zabrinutost" oko te afere.

U prethodnom telefonskom razgovoru s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom, Shinzo Abe je iznio istu zabrinutost.

Japanska vlada je već početkom kolovoza ocijenila da je, ako se špijunaža potvrdi, "vrijedna duboka žaljenja", što se općenito smatralo vrlo blagim u odnosu na ljutnju Francuske i Njemačke izraženu nakon sličnih optužbi.

Stranica specijalizirana za objavljivanje povjerljivih dokumenata WikiLeaks izvijestila je 31. srpnja da je SAD špijunirao visoke dužnosnike japanske vlade i japanskih tvrtki kao i guvernera centralne banke.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!