NIGERIJAC NIJE DJELOVAO SAM

2. SIJENJA 2010. 18:27h

Obama priznao: Al-Quaida kriva za napad na Božić

Foto

Svijet
0

Tekst

Američka administracija priznala da iza pokušaja terorističkog napada stoji ogranak al-Quaide. Obavještajni krugovi su pod `povećalom´.

Iako se o tome dugo nagađalo i pisalo po medijima, američki predsjednik Barack Obama, po prvi je put i službeno priznao povezanost Al-Quaide sa nedavnim pokušajem da se na Božić aktivira bomba u međunarodnom zrakoplovu koji je letio za Ameriku.

'Al-Quaida istrenirala i opremila terorista'


Svi oni koji su uključeni u pokušaj terorističkog napada na Božić, moraju znati da će odgovarati za svoja djela

Barack Obama

- Znamo da je Abdulmutallab putovao u Jemen, zemlju koja se bori s velikim siromaštvom i smrtonosnim sukobima.

Čini se da se on pridružio ogranku al-Quaide na arapskom poluotoku, koja ga je istrenirala, opremila eksplozivom i uputila da napadne taj zrakoplov na putu za Ameriku - izjavio je Barack Obama, kako piše BBC.

Let na rubu propasti

Podsjetimo, Nigerijac Umar Farouk AbdulMutallab, star 23 godine, na put je krenuo iz nigerijskog trgovačkog središta Lagosa gdje se ukrcao na KLM-ov let za Amsterdam. Tamo je u zračnoj luci Schiphol presjeo na drugi zrakoplov koji je letio za Detroit.

I u Lagosu i u Amsterdamu je prošao standardne sigurnosne provjere koje nisu otkrile eksplozivnu napravu.

Nakon sigurnosnih propusta prilikom kojih je prokrijumčaren eksploziv, pojačane su sigurnosne mjere u zrakoplovnim lukama.
Nakon sigurnosnih propusta prilikom kojih je prokrijumčaren eksploziv, pojačane su sigurnosne mjere u zrakoplovnim lukama.
AbdulMutallab je na božićnom letu iz Amsterdama u Detroit, kojim je putovalo gotovo 300 putnika, aktivirao eksplozivnu napravu, koja samo zbog slučajnog tehničkog kvara nije eksplodirala .

Obama se brani od kritika

Barack Obama je i prije tog napada bio pod žestokim kritikama republikanaca koji su mu zamjerali da ne poduzima dovoljno kako bi spriječio organizirane napade na Ameriku.

Dugo se nagađalo o povezanosti terorista i AbdulMutallaba, ali unatoč tomu što su i al-Quaida i AbdulMutallab izjavili kako su povezani, službene američke vlasti su to tek sada službeno priznale.

Suočen s kritikama, Obama se dobro potrudio da istakne sve što je učinio u cilju povećanja međunarodne sigurnosti, kao što je povlačenje postrojbi iz Iraka, slanje pojačanja vojnicima u Afganistanu, a veliku važnost je stavio na izvršene napade na jemenske militante.

- Svi oni koji su uključeni u pokušaj terorističkog napada na Božić, moraju znati da će odgovarati za svoja djela - izjavio je Obama.

Tko je kriv?


Američki kongres je najavio da će ispitati dužnosnike iz obavještajnih krugova kako bi se ustanovila odgovornost za činjenicu da je osoba, na koju su bili više puta upozoravani zbog svoje povezanosti s ekstremistima, uspjela na jedan prekooceanski let za Ameriku prokrijumčariti eksploziv.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!