28. SRPNJA 2015. 07:12h

OBAMA POTENCIJALNIM REPUBLIKANSKIM KANDIDATIMA Ne srozavajte javni diskurs

Foto

Svijet
0

Tekst

Američki predsjednik Barack Obama kritizirao je u ponedjeljak potencijalne republikanske predsjedničke kandidate zbog načina na koji su progovorili o nuklearnom dogovoru s Iranom i o drugim pitanjima te je rekao kako time štete političkoj debati.
 
Huckabee, jedan od više od desetero mogućih republikanskih predsjedničkih kandidata, osudio je sporazum koji su svjetske sile sklopile s Iranom i rekao da predsjednik Obama "dovodi Izraelce pred vrata peći".
 
U razgovoru za konzervativnu mrežu Breitbart aludirao je na istrebljenje milijuna Židova u nacističkim logorima u kojima su ih gušili plinom i zatim tijela spaljivali u pećima.
 
Obama je novinarima u Etiopiji rekao da riječi bivšega guvernera Arkansasa Huckabeeja pokazuju srozavanje razine javnoga diskursa u redovima oporbene stranke.
 
"Mislim da su riječi g. Huckabeeja dio općeg uočljivog uzorka koji bi se mogao smatrati smiješnim da nije tako tužan", rekao je Obama.
 
Američki predsjednik kritizirao je i izjave drugih potencijalnih republikanskih kandidata.
 
"Aktualni je senator Johna Kerryja nazvao Poncijem Pilatom. Aktualni je senator, a uz to i aspirant na predsjedničku kandidaturu sugerirao da sam ja vodeći sponzor terorizma. To su čelnici republikanske stranke", rekao je.
 
Riječ je o senatorima Tedu Cruzu koji je kritizirao predsjednikovu vanjsku politiku, te Tomu Cottonu koji je državnog tajnika Johna Kerryja usporedio s Poncijem Pilatom, biblijskim likom koji je Isusa Krista poslao na križ.
 
Obama je izdvojio i Donalda Trumpa, poslovnog čovjeka i milijardera koji trenutačno vodi me?u potencijalnim republikanskim kandidatima.
 
Trump je prvo rekao kako su mnogi ilegalni imigranti iz Meksika silovatelji, a onda se narugao i senatoru Johnu McCainu koji je godine proveo u zarobljeništvu u Vijetnamu rekavši da nije ratni heroj jer je bio zarobljen.
 
"Kad je rekao neke od tih komentara kojima je u pitanje doveo junaštvo g. McCaina, osobe koja je pretrpjela mučenje i ponijela se iznimno domoljubno, republikanska je stranka bila šokirana", rekao je Obama. "Ali ipak, sve je to proizvod kulture u kojoj su takvi drski napadi postali preuobičajeni", dodao je Obama koji je McCaina pobijedio na izborima 2008.

 

Dalje.com
1/0