BOLESNO GOSPODARSTVO

6. SIJEŔNJA 2009. 09:54h

Obama i Kongres o planu gospodarskih poticaja

Barack Obama zbunjen, ne zna koju bi pitu odabrao

Foto

Svijet
0

Tekst

Smanjenje poreza u vrijednosti od 300 milijardi dolara te ulaganje u infrastrukturu, neke su od crtica iz paketa za spas gospodarstva SAD-a.

Izabrani ameri─Źki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak se sastao s demokratskim i republikanskim ─Źelnicima u Kongresu, kako bi osigurao podr┼íku za svoj dvogodi┼ínji plan ja─Źanja posrnulog gospodarstva.
Reuters-.--.-Barack Obama predstavlja budu─çeg ministra zdravstva Toma Daschlea.
Barack Obama predstavlja budu─çeg ministra zdravstva Toma Daschlea.
Photo javno100  

- Gospodarstvo je jako bolesno. Stanje postaje gore...Moramo djelovati odmah, kako bi prekinuli zamah sada┼ínje recesije - rekao je Obama novinarima na Capitol Hillu. On je dodao kako o─Źekuje da ─çe "zakon potpisati ubrzo nakon preuzimanje du┼żnosti", odnosno "do kraja sije─Źnja ili po─Źetkom velja─Źe". Obamina predsjedni─Źka inauguracija odr┼żat ─çe se 20. sije─Źnja.

Predsjednici Predstavni─Źkog doma Kongresa Nancy Pelosi, Obama je rekao da podr┼żava plan gospodarskih poticaja vrijedan oko 775 milijardi dolara, rekao je jedan demokratski pomo─çnik u Kongresu, prenose ameri─Źki mediji.

Ulaganja u obnovu dotrajale infrastrukture

Zakon o paketu poticajnih mjera donio bi smanjenje poreza pojedincima i poduze─çima u vrijednosti od oko 300 milijardi dolara, dok je ostatak predvi?enih sredstva namijenjen velikim dr┼żavnim ulaganjima u obnovu dotrajale infrastrukture.

─Źelnik senatske ve─çine Harry Reid izjavio je kako je Obama rekao zastupnicima da ekonomisti predla┼żu plan poticaja vrijedan do 1,3 bilijuna dolara, kako bi se pokrenulo gospodarstvo.

Obama je "nazna─Źio da je razgovarao s najmanje 20 ekonomista od kojih svi, osim jednoga, vjeruju da plan treba biti izme?u 800 milijardi do 1,2 ili 1,3 bilijuna dolara", rekao je Reid.

Obamin glasnogovornik Robert Gibbs potvrdio je da "800 milijardi nije daleko od gornje granice o kojoj se raspravlja".

Obama je ranije kazao kako ┼żeli da zastupnici dovr┼íe ve─çinu rada na planu, uklju─Źuju─çi i smanjenje poreza i ulaganja, do kraja sije─Źnja ili prvog tjedna u velja─Źi.

Nancy Pelosi
Nancy Pelosi
Nancy Pelosi je rekla novinarima kako ─çe sve strane raditi na planu s "osje─çajem hitnosti".

Rate za nove generacije

─Źelnik republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell, rekao je da ─çe uklju─Źivanje poreznih olak┼íica, na koje otpada oko 40 posto plana gospodarskih poticaja, biti do─Źekano sa "┼íirokim entuzijazmom republikanaca".

- Ozra─Źje za dvostrana─Źku suradnju je iskreno s obje strane - rekao je McConnell, dodaju─çi kako vjeruje da Obamu zanimaju i republikanske ideje za paket mjera.

McConnell je rekao kako je Obami predlo┼żio da se saveznim dr┼żavama ponude zajmovi kao i kod sanacije finacijskog sektora. Ogromna ve─çina od 50 ameri─Źkih saveznih dr┼żava suo─Źava se s prora─Źunskim manjkom.

Republikanski ─Źelnik u Predstavni─Źkom domu John Boehner, izrazio je zabrinutost Republikanaca zbog ukupne ve─çine paketa, upozoriv┼íi da ─çe ga otpla─çivati i idu─çi nara┼ítaji.

- To nije paket koji ─çe otplatiti sada┼ínji nara┼ítaj. Njega ─çe otpla─çivati na┼ía djeca i unuci - rekao je Boehner. No, na pitanje o─Źekuje li da plan poticaja bude prihva─çen u idu─çih ┼íest tjedana, odgovorio je potvrdno.

Predlo┼żeni paket bit ─çe izlo┼żen na internetu

Ako se dvogodi┼ínji plan prihvati, radnici ─çe odmah dobiti ve─çe pla─çe jer ─çe pasti porezi na dohodak. Mjera bi vrijedila retroaktivno od 1. sije─Źnja, a bra─Źni parovi koji imaju 1.000 dolara poreznih olak┼íica primali bi dodatnih 40 dolara u pla─çama koje dobijaju dva puta mjese─Źno.

Porezne olak┼íice za poduze─ça iznosile bi vi┼íe od 100 milijardi dolara, a namijenjene su onima koji zapo┼íljavaju nove radnike i ula┼żu u novu opremu.

Oko 77 milijardi uporabilo bi se za dulje rokove isplate naknada za nezaposlene, te za subvencioniranje zdravstvenog osiguranja za one koji su izgubili posao.

Ostala sredstva ulagala bi se u projekte koji stvaraju radna mjesta, kao ┼íto je obnova i izgradnja cesta, mostova i ┼íkola, te za dugoro─Źne ciljeve poput programa alternativnih izvora energije.

Na sastanku s ─Źelnicima Kongresa, Obama je najavio da ─çe predlo┼żeni paket gospodarskih poticaja biti stavljen na Internet, gdje ─çe se mo─çi pretra┼żivati po predlo┼żenim projektima ili programima, i po regijama.

 

Dalje.com
1/0