15. OUJKA 2012. 22:13h

Norveška policija se ispričala zbog spore reakcije nakon masakra Breivika

Anders Bering Breivik

Foto

Svijet
0

Tekst

Norveška se policija ispričala zbog spore reakcije nakon masakra koje je ljetos izvršio Anders Behring Breivik, prenosi BBC.

Desničarski ekstremist Breivik, kojemu će suđenje početi 16. travnja, ubio je ukupno 77, a ranio 242 ljudi. Osmero ih je poginulo u bombaškom napadu u Oslu, a dok se policija bavila tom nesrećom, Breivik je otišao do kampa za mlade na otoku Utoeya i ondje ubio još 69 ljudi. Policija je ondje stigla tek nakon sat vremena, a Breivik je uhićen nakon još 20 minuta. Osim kašnjenja policija je kritizirana i zbog toga što nije upotrijebila helikopter koji joj je bio na raspolaganju.

- Svaka je minuta bila previše. Teret je znati da su životi mogli biti spašeni da je ubojica uhićen ranije - rekao je načelnik policije Øystein Mæland nakon što je koncu privedena istraga o policijskoj reakciji na masakre.

- Mislim da je dobro da su samokritični. Dugo smo čekali na ispriku - rekla je Unni Espeland Marcussen, čija je 16-godišnja kći Andrine poginula pod Breivikovim mecima.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!