22. KOLOVOZA 2015. 17:21h

Njemački ministar: Zbog izbjeglica je Schengen u opasnosti

Schengen, granični prijelaz

Foto

Svijet
0

Tekst

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere izjavio je da zbog velike imigrantske krize ne može isključiti suspendiranje sudjelovanja u Schengenskom sporazumu koji dopušta putovanje bez putovnica izme?u većine europskih zemalja, javlja BBC.

On je rekao za BBC da podržava Schengenski sporazum, ali da bi on mogao biti "u opasnosti".

Smatra da ga ugrožavaju zemlje koje se ne pridržavaju propisa o azilu pod nazivom Dublinska uredba u skladu s kojima odgovornost za procesiranje zahtjeva za azilom leži na zemlji članici EU-a u koju su podnositelji prvo ušli. Većina imigranata koji prelaze Sredozemlje prvo stižu u Grčku i Italiju, ali njihove vlasti kažu da se ne mogu nositi s tolikim brojem ljudi. Zbog toga mnogi imigranti kreću na sjever nadajući se da će u nekoj drugoj državi EU-a dobiti azil.

Načelo EU-a o slobodnom kretanju je pod pritiskom zbog ogromnog broja imigranata koji dolaze.

"Ako se nitko ne bude pridržavao zakona, onda je Schengen u opasnosti i zato hitno trebamo europska rješenja", istaknuo je de Maiziere.

Njegova izjava je došla u vrijeme, kako je rekao jedan dužnosnik EU-a, "najgore izbjegličke krize od Drugog svjetskog rata".

Njemački ministar tako?er je pozvao Britaniju da prihvati više imigranata.

"Naravno, Britanija ima posebnu ulogu - ona nije dio Schengena", rekao je de Maiziere. "Ali sve zemlje EU-a moraju postati svjesnije svojih odgovornosti."

Njemačka očekuje da će dobiti 800.000 zahtjeva za azilom samo ove godine, što je puno više od drugih država EU-a.

Frontex, europska agencija za kontrolu granica, priopćila je da je oko 340.000 imigranata doputovalo u EU samo ove godine. Mnogi od njih putovali su prenatrpanim, nesigurnim čamcima do obala Italije i Grčke.

U petak je makedonska policija bacila suzavac na gomile imigranata na granici s Grčkom koji su pokušavali ući u zemlju.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!