16. SIJENJA 2012. 15:55h

Nigerija:Sindikati prekinuli štrajk, država opet uvela subvencije za gorivo

Foto

Svijet
0

Tekst

Nigerijski su sindikati prekinuli štrajk nakon što su se s predsjednikom Goodluckom Jonathanom dogovorili o cijenama nafte, javlja BBC.

Štrajk je pokrenut prije tjedan dana nakon što je vlada 1. siječnja ukinula subvencije za gorivo, čime se cijena goriva udvostručila. Jonathan je u ponedjeljak objavio da se subvencija, ovaj put ipak manja, opet uvodi. Litra goriva stajat će 0,6 dolara.

Nigerija je bogata naftom, no većinu rafinirane nafte uvozi. Mnogi siromašni građani subvencije vide kao jedinu korist od naftnog bogatstva svoje zemlje, zbog čega je i došlo do oštre reakcije, odnosno štrajka i prosvjeda.

Sindikati su pozvali na prekidanje uličnih prosvjeda iz sigurnosnih razloga, no ponegdje se sukobi još uvijek događaju. Tako je policija u Lagosu ispalila pet metaka u zrak te bacila suzavac kako bi otjerala nekoliko stotina prosvjednika.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!