PROBLEMI NA BLISKOM ISTOKU

22. TRAVNJA 2010. 19:16h

Netanyahu otkazao poslušnost Obami

Foto

Svijet
0

Tekst

Savjetnici Benjamina Netanyahua tvrde su da je premijer odbio zahtjev Obame o tome da se hitno zaustavi gradnja u Istočnom Jeruzalemu.

Savjetnici Benjamina Netanyahua rekli su u četvrtak da je izraelski premijer i službeno odbio zahtjev američkog predsjednika Baracka Obame da se posve zaustavi izgradnja u Istočnom Jeruzalemu, što bi moglo ozbiljno ugroziti nastavak bliskoistočnoga mirovnog procesa.

Savjetnici, koji nisu željeli biti imenovani, rekli su da je premijer Netanyahu prošli vikend izvijestio Obamu o stajalištu izraelske vlade. Dodali su da je Netanyahuov i Obamin razgovor bio privatan.

Netanyahuovi savjetnici nisu rekli je li izraelski premijer ponudio Palestincima neke druge ustupke kako bi se mirovni pregovori ipak nastavili.

Obamin posebni izaslanik za Bliski istok George Mitchell trebao bi u četvrtak doputovati u novu mirovnu misiju u to područje. Washington je odgodio Mitchellov dolazak na Bliski istok za više od mjesec dana dok je čekao izraelski odgovor na američki zahtjev da se zaustavi izgradnja židovskih stanova u Istočnom Jeruzalemu, pretežito arapskom dijelu grada koji Palestinci vide kao glavni grad svoje buduće države.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!