23. KOLOVOZA 2015. 11:18h

Napadač iz vlaka u Francuskoj je Marokanac povezan s teroristima

Francuska policija

Foto

Svijet
0

Tekst

Usporedba otisaka prstiju pokazuje da je naoružani muškarac kojega su u petak svladali putnici u vlaku u Francuskoj Marokanac i da je u Europi evidentiran kao islamistički militant, doznaje francuska novinska agencija AFP iz izvora koji se bave tim slučajem.

Dvije su osobe ozlije?ene u pokušaju svladavanja napadača naoružanog kalašnjikovim u brzom vlaku koji je vozio iz Amsterdama u Pariz. Tri mlada Amerikanca, od kojih je jedan zadobio ranu od noža, bila su me?u putnicima koji su svladali napadača.

Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve rekao je novinarima kako sve upućuje na to da je napadač 26-godišnji Marokanac na kojega su "španjolske vlasti upozorile francuske obavještajne službe u veljači 2014. zbog povezanosti s radikalnim islamističkim pokretom".

Cazeneuve nije rekao njegovo ime, ali je izvor povezan s istragom rekao da je on Ayoub el Khazzani i da se pretpostavlja da je 10. svibnja ove godine putovao zrakoplovom iz Berlina u Istanbul. Mnogi islamisti koji se žele pridružiti džihadistima u Siriji putuju onamo preko Istanbula.

Prema španjolskim protuterorističkim izvorima, španjolske su vlasti imala Khazzanija pod nadzorom prije nego što je 2014. otišao iz Španjolske u Francusku, nakon čega je otputovao u Siriju, da bi se potom vratio u Francusku.

Izme?u 2007. i 2010. živio je u Madridu prije nego što se preselio u lučki grad Algeciras na jugu zemlje. U Španjolskoj je najmanje jednom uhićen zbog prijestupa povezanih s drogom, rekao je izvor iz španjolskih protuterorističkih krugova.

Prema Cazeneuveovim riječima, osumnjičeni je živio i u Belgiji, a istraga "treba precizno rekonstruirati aktivnosti i putovanja toga terorista".

Francuski list Le Voix du Nord napisao je da je osumnjičeni možda bio povezan s islamističkom skupinom umiješanom u pucnjavu u siječnju u Belgiji. Belgijske su vlasti potvrdile da vode istragu ali nisu otkrile nikakve dalje detalje.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!