22. KOLOVOZA 2015. 17:18h

Napadač iz francuskog vlaka pripada radikalnom islamističkom pokretu

vlak u Francuskoj

Foto

Svijet
0

Tekst

- Pretpostavlja se da teško naoružani napadač koji je ranio troje ljudi u petak u vlaku Thalys na liniji izme?u Amsterdama i Pariza pripada radikalnom islamističkom pokretu, izjavio je u subotu francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve.

"Trebamo ostati na oprezu, ali ako njegov identitet bude potvr?en, radi se o marokanskom državljaninu (26) na kojeg su španjolske vlasti upozorile francuske obavještajne službe kao i da pripada tom pokretu", potvrdio je u izjavi za novinare.

Francuske službe su izdale upozorenja na potrebu njegovog privo?enja ukoliko stigne u Francusku.

Ministar Cazeneuve je rekao da je ta osoba boravila 2014. u Španjolskoj i 2015. u Belgiji. U Bruxellesu je ušao u vlak Thalys, a belgijskog tužiteljstvo je u subotu najavilo otvaranje istrage na temelju protuterorističkog zakona.

Osumnjičeni se u subotu nalazio pritvoru u pariškom predgra?u kamo je prebačen iz Arrasa, grada na sjeveru Francuske gdje je uhićen.

Francuski glumac Jean-Hugues Anglade, jedan od putnika u vlaku u petak, optužio je osoblje tog vlaka jer je otrčalo do lokomotive gdje se zaključalo i odbijalo im otvoriti nakon što su ih dozivali upomoć.

"čuli smo putnike koji su na engleskom vikali 'On puca, on puca, ima kalašnjikov'. Bio sam sa svoje dvoje djece i partnericom s još petnaestak putnika u vagonu 12, a drama se odvijala nekoliko metara dalje, u vagonu 11", ispričao je glumac za tjednik Paris Match. Anglade je zahvalan američkim vojnicima na dopustu koji su spriječili napad i omogućili sretan rasplet noćne more.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!