22. KOLOVOZA 2012. 10:21h

Nakon belgijskih, ustanovljene nepravilnosti i u argentinskim nuklearkama

Foto

Svijet
0

Tekst

Argentinska nuklearna centrala Atucha 1, ima jedan od 19 reaktora koji su stavljeni pod prismotru OECD-ove Agencije za nuklearnu energiju (NEA), nakon otkri─ça pukotina u nuklearki Doel 3 u Belgiji, objavio je u utorak u Buenos Airesu argentinski ogranak Greenpeace-a.

Atucha 1 je "jedan od aktivnih reaktora ─Źije je reaktorske posude isporu─Źila nizozemska tvrtka RDM", navela je ta organizacija za za┬Ütitu okoli┬Üa u priop─çenju.

Greenpeace smatra da je Atucha, smje┬Ütena u pokrajini Buenos Aires, "u stanju pripravnosti nakon pukotina otkrivenih u ─Źeli─Źnoj strukturi nuklearne centrale Doel 3 u Belgiji, koju je isporu─Źio isti proizvo─Ĺa─Ź, zbog opasnosti da se radi o gre┬Üci u proizvodnji".

Doel 3, jedna od dvije belgijske nuklearke, zatvorena je po─Źetkom lipnja 2012. radi planiranog remonta. Tehnologijom ultrazvu─Źnog snimanja otkriveno je tisu─çe pukotina u reaktorskoj posudi koju je izradila tvrtka RDM (Rotterdam Drydocks). Reaktor ostaje u mirovanju sve dok daljnja istra┬×ivanja ne poka┬×u prirodu mogu─çih nedostataka. Belgijske vlasti su izrazile skepsu u pogledu mogu─çnosti ponovnog pokretanja reaktora.

Pukotine se pripisuju tzv. gre┬Üci kod oblaganja, kada u osnovnom metalu posude nastaju pukotine tijekom prekrivanja slojem nehr─Ĺaju─çeg ─Źelika.

NEA, specijalizirana agencija Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), nagla┬Üava na svoj web stranici da prati stanje svih reaktora u svijetu ─Źije je reaktorske posude isporu─Źila tvrtka RDM. (Hina)


 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!