13. SRPNJA 2012. 21:28h

Nakon 50 godina na Kubu je stigla prva prekomorska pošiljka iz Miamija

Foto

Svijet
0

Tekst

Mali teretni brod uplovio je u Havanski zaljev u petak s prvom prekomorskom pošiljkom iz Miamija za Kubu u 50 godina.

Brod Ana Cecilia dopremio je samo jedan kontejner s hranom i drugim stvarima, ali to je početak, kako se nada prijevoznik International Port Corp, tjedne veze između SAD-a i Kube, dugogodišnjih ideoloških neprijatelja.

Postoje druge brodarske usluge prijevoza između dviju zemalja, ali nijedna ne povezuje Miami, središte kubanske zajednice u egzilu u SAD-u i oporbu kubanskoj komunističkoj vladi, s Havanom.

"To je jedna od najboljih stvari koja se dogodila. Moramo sada početi raditi stvari kao što je ova i moramo početi stvarati mostove", rekao je Leonardo Sanchez iz International Port Corpa.

Ta je tvrtka dobila licencu američke vlade, koja je nametnula Kubi trgovinski embargo 1962. godine, i može dopremati na Kubu ono što Washingtom smatra humanitarnom pomoći, kao što su hrana, lijekovi, odjeća, a što na Kubu šalju članovi obitelji ili skupine koje imaju dopuštenje za to. (Hina)


 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!