SVJETSKA BAŠTINA

1. VELJAE 2007. 12:16h

Mostaru prijeti brisanje s liste UNESCO-a

Tekst

Ukoliko se hotel "Ruža" dimenzijama ne uklopi u povijesnu jezgru Mostara, ovaj grad bi mogao biti izbrisan s popisa Svjetske baštine.

Mostar bi mogao biti izbrisan s popisa Svjetske zaštićene kulturne baštine UNESCO-a, jer ponu?eno rješenje koje se odnosi na hotel ''Ruža'', nije u skladu s odlukama UNESCO-a.

Sporno je što se hotel ne uklapa u ambijent povijesne jezgre Mostara i mora se smanjiti.

- Dobili smo jasne instrukcije stručnjaka UNESCO-a, koje kažu kako se hotel ''Ruža'' ne uklapa u arhitektonsko-urbanističko rješenje zaštićene gradske jezgre. Hotel je jednostavno prevelik i mislim kako je zbog toga realna bojazan da Mostar bude premješten na popis ugrožene svjetske baštine – rekao je Dubravko Lovrenović, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH, prenose Nezavisne novine. Kada bi se Mostar vratio na listu ugroženih spomenika kulture, to bi bila ''velika sramota za Mostar i BiH'', smatra Lovrenović.

Hotel je tri puta povećan

Hotel ''Ruža'' je prilikom renoviranja tri puta povećan u odnosu na prvobitnu predvi?enu površinu, i povećan je za jedan kat u odnosu na dozvoljene gabarite.

članica stručnog povjerenstva prof. dr Vjekoslava Simičić inzistirala je da investitor razmotri skidanje kompletne četvrte etaže na svim lamelama objekta hotela "Ruža", što otprilike iznosi 3.400 metara četvornih. Investitor hotela je, pak, ponudio uklanjanje 1.766 metra četvornih novoizgra?enog objekta. Predstavnik investitora Edin Baltak kaže kako je upravo investitoru u najvećem interesu da Mostar ostane na popisu UNESCO-a.

- Cijeli slučaj je preuveličan. Hotel ''Ruža'' ne ugrožava status gradske jezgre Mostara kao zaštićenog spomenika kulture. Glavni krivac za ovakvu stvorenu famu su nesposobna tijela državne uprave. Investitor je cijelo vrijeme zainteresiran za razgovor, no, sve donedavno nismo imali s kime razgovarati - kaže Baltak.

U cijelu priču nedavno se uključilo i Predsjedništvo BiH. Kolektivni šef države poziva eksperte UNESCO-a da pomognu i kažu koje je to rješenje koje su spremni prihvatiti.

 

 

Dalje.com
1/0