14. PROSINCA 2014. 11:10h

MOSKVA PRIJETI WASHINGTONU Zbog novih sankcija spremamo vam osvetu

Vladimir Putin

Foto

Svijet
0

Tekst

Rusija je uoči nedjeljnog sastanka šefova ruske i američke diplomacije zaprijetila Sjedinjenim Državama osvetom zbog donošenja zakona koji dopušta nametanje novih sankcija Moskvi zbog uplitanja u sukob u Ukrajini.

Američki državni tajnik John Kerry i njegov ruski kolega Sergej Lavrov trebaju se u nedjelju sastati u Rimu.

Ljutnju Moskve izazvao je tekst naslovljen "čin podrške slobodi Ukrajine" izglasan jednoglasno u oba doma američkog Kongresa. Bilo je potrebno da se tekst još jednom podnese Senatu zbog proceduralnih razloga što je učinjeno kasno navečer u subotu jednoglasno.

Tekstom se dopuštaju nove sankcije protiv Rusije te prvi put isporuka smrtonosnog oružja Ukrajini.

"Ne sumnjajte da će nove sankcije ostati bez odgovora", upozorio je pomoćnik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, kojeg citira novinska agencija Interfax.

Rjabkov je osudio "neprihvatljive odluke i antiruske osjećaje" koji su, po njemu, upravljali glasovanjem.

Ukrajinski zastupnici su pak ocijenili "povijesnim" glasovanje Kongresa.

Glasovanje je vrlo simboličan prvi korak za Ukrajinu koja beznadno mjesecima nastoji uvjeriti svoje saveznike da joj prodaju oružje za vojnike, nedovoljno opremljene spram proruskih pobunjenika koje Rusija pomaže vojskom i opremom, kako tvrde Kijev i Zapad. Glasovanje Kongresa samo po sebi ne znači da će se Barack Obama odlučiti isporučiti to oružje ukrajinskim snagama.

 

 

Dalje.com
1/0