30. LIPNJA 2012. 15:16h

Mohamed Morsi - peti predsjednik Egipta

Foto

Svijet
0

Tekst

Islamist Mohamed Morsi postao je peti predsjednik Egipta i prvi predsjednik koji je izabran na slobodnim izborima nakon što je u subotu položio službenu prisegu pred visokim ustavnim sudom.

Mori je na dužnosti naslijedio Hosnija Mubaraka, svrgnutog s vlasti u pobuni prošle godine.

"Danas je egipatski narod postavio temelje novog života, potpune slobode, prave demokracije", rekao je Morsi u kratkom govoru prilikom polaganja prisege u kojoj je obećao da će poštivati ustav i zakon i štititi interese naroda.

Morsi, pripadnik Muslimanske braće, je prvi islamist u najvišim egipatskim političkim krugovima i prvi egipatski predsjednik koji ne dolazi iz vojnih krugova.

On je pobijedio svog protukandidata Ahmada Šafika, bivšeg predsjednika vlade u vrijeme Hosnija Mubaraka, u drugom krugu predsjedničkih izbora održanih 16. i 17. lipnja. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!