OBITELJSKA POLITIKA

7. OUJKA 2007. 15:43h

Merkel ruši predrasude o zaposlenim majkama

Tekst

Pad nataliteta i starenje populacije potaknuli su vo?e njemačkih feministica da uzdrmaju staromodnu obiteljsku politiku.

Njemačka premijerka Angela Merkel i ministrica obitelji Ursula von der Leyen, majka sedmero djece, obećale su prošli mjesec da će povećati broj državnih vrtića za djecu do 3 godine. To je vrlo hrabar potez u zemlji gdje je običaj da predškolska djeca ostaju kod kuće.

- Ovo je prvi put od Drugog svjetskog rata da su političari predstavili moderan oblik obiteljske politike. Konzervativci su u prošlosti prigovarali da će takve mjere uništiti obitelji. No zapravo tradicionalna obitelj više ne postoji - kaže urednica časopisa ?Fuer Sie? čija su ciljana publika zaposlene žene i majke, Kerstin Bode.

Ministrica obitelji kaže da je njemački stav prema zaposlenim majkama pogrešan. Njih u toj zemlji obično nazivaju ?strojevi koji ra?aju? i ?pohlepne majke?. Obećala je da će utrostručiti broj institucija koje brinu za djecu do 2013. kada će ih biti oko 750 000.

- Još uvijek se smatra da je socijalno nepravedno ako žena ne odgoji svoju djecu - kaže profesor pedagogije na berlinskom sveučilištu Dieter Lenzen.

Najmnogoljudnija europska zemlja dočekala je ove prijedloge s podijeljenim stavovima. Dugo godina vladali su konzervativni stavovi o obitelji i smatralo se da je najpravednije da majke same odgajaju svoju djecu. Njemački kler dočekao je ministričine izjave s neodobravanjem. Smatraju da je cilj te politike da se žene što više uključe u gospodarstvo, a ne dobrobit djece. S druge strane ministrica Von den Leyen je i sama progovorila o svojim iskustvima s odgojem sedmero djece i smatra da će na taj način potaknuti i visokoobrazovane žene da imaju djecu.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!