7. RUJNA 2013. 18:37h

Merkel pozdravila jedinstvenost Europe o Siriji

Foto

Svijet
0

Tekst

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je pozdravila jednoglasno stajalište Europe kada je riječ o pozivu na hitnu i jaku međunarodnu reakciju, nakon kemijskih napada u Siriji, ocijenivši kako je ono od neprocjenjive važnosti.

"Poruka koju šalje jedinstveno stajalište Europe kada je riječ o ovom strašnom sukobu od neprocjenjive je važnosti", prenio je u priopćenju glasnogovornik Angele Merkel, Steffen Seibert.

Nekoliko minuta ranije, njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle najavio je, na marginama europskog sastanka u Vilniusu, da se Berlin pridružio pozivu na snažnu međunarodnu akciju u Siriji, koju je, tijekom summita zemalja G20 potpisalo jedanaest zemalja, uključujući SAD.

"Uspjeh u Vilniusu pokazuje u kojoj je mjeri njemački stav na summitu G20 u Sankt Peterburgu da se zauzme zajedničko europsko stajalište, bio dobar", rekla je kancelarka.

"Jasno kažemo kako Njemačka neće sudjelovati u vojnoj akciji u Siriji, no kažemo i kako želimio učiniti sve što je moguće... da bismo dobili jedinstven odgovor međunarodne zajednice", rekla je Merkel u utorak, tijekom rasprave u parlamentu.

Australija, Kanada, Francuska, Italija, Japan, Južna Koreja, Saudijska, Arabija, Španjolska, Turska, Velika Britanija i SAD prvi su potpisnici poziva upućenog iz Bijele kuće. "Najoštrijim riječima osuđujemo strašne napade počinjene kemijskim oružjem u Damasku 21. kolovoza, u kojima je smrtno stradalo toliko muškaraca, žena i djece. Dokazi jasno pokazuju odgovornost sirijske vlade u tom napadu", piše u pozivu.

(Hina)
 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!