8. KOLOVOZA 2012. 20:24h

Medvedev posjetio Južnu Osetiju povodom godišnjice rusko-gruzijskog rata

Ruski predsjednik Dmitry Medvedev posjetio je nuklearnu podmornicu Sv. George Victor u vojnoj bazi u uvali Krasheninnikov na poluotoku Kamchatka, 25. rujna 2008.

Foto

Svijet
0

Tekst

Ruski premijer Dmitrij Medvedev doputovao je u srijedu u Južnu Osetiju na četvrtu godišnjicu kratkog rusko-gruzijskog rata vođenog oko te proruske republike koja se početkom 90-ih otcijepila od Gruzije.

Medvedev je u srijedu razgovarao s predsjednikom Južne Osetije Leonidom Tibilovim, javlja agencija Ria Novosti.

Gruzija je noću na 8. kolovoza 2008. počela ofenzivu radi povrata Južne Osetije na što je Rusija odgovorila velikom vojnom operacijom.

Rat je trajao pet dana i završen je ruskim priznanjem neovisnosti Južne Osetije i Abhazije, druge gruzijske otcijepljene republike.

Osim Moskve neovisnost dviju republika priznaje samo nekoliko država Latinske Amerike i Pacifika.

Od rata 2008. Rusija drži velike vojne snage na tlu dviju republika koje su de facto neovisne od Tbilisija od početka 90-ih godina kada su ratovale protiv gruzijskih snaga.

Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je prošli tjedan postojanje plana 2006-2007 za slučaj napada na Gruziju i da je u okviru tog plana u Južnoj Osetiji bila uvježbavana posebna milicija. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!