ZARAŽENA U BOLNICI U NJEMAČKOJ

1. SVIBNJA 2009. 14:44h

Medicinskoj sestri svinjsku gripu prenio pacijent!

Podignut stupanj uzbune zbog svinjske gripe

Foto

Svijet
0

Tekst

Medicinska sestra je četvrti potvrđeni slučaj zaraze, ali prva kojoj je u Njemačkoj virus prenio čovjek. Očekuju se nove potvrde zaraze.

Medicinska sestra u Njemačkoj zaražena je virusom svinjske gripe, odnosno gripe A (H1N1), a zarazio ju je pacijent koji je bio u Meksiku, objavila je vladina agencija za zarazne bolesti. Prvi slučaj zaraze gripom H1N1 potvrđen je u Danskoj i u Hong Kongu.

Medicinska sestra je četvrti potvrđeni slučaj zaraze u Njemačkoj, ali prva kojoj je u toj zemlji virus prenio čovjek.

Do sada je sličan primjer prenošenja virusa zabilježen samo u Španjolskoj.

Do prijenosa zaraze došlo je u bolnici u Bavarskoj, priopćio je Joerg Hacker, direktor Robert Koch Instituta.

Sva četiri slučaja zaraze u Njemačkoj su ocijenjena 'blagima', a još je 12 pacijenata sa simptomima zbog kojih se sumnja da su zaraženi gripom A. Pet je pacijenata testirano i nije pozitivno na gripu.

Očekuju se nove potvrde zaraze gripom A

Epidemije gripe obično traju nekoliko tjedana do mjeseci, a svijet mogu okružiti u jednom ili dva vala od 18 mjeseci do dvije godine prije no što iščeznu.

- Slučaj medicinske sestre dokazuje da će biti i drugih slučajeva širenja virusa. Virus ima veliki potencijal širenja – kazao je Joerg Hacker.

Pacijent od kojeg je medicinska sestra dobila virus u bolnicu je stigao zbog drugih zdravstvenih problema, a tek kasnije je razvio simptome svinjske gripe.

- Očekujemo nove sumnje u zarazu i nove potvrde zaraze gripom A - kazao je Hacker.

Meksiko je prijavio 176 smrtnih slučajeva od svinjske gripe, ali svi slučajevi zaraze izvan Meksika bili su blagi, a jedna je osoba umrla u nekoj drugoj državi – dvogodišnje dijete koje je iz Meksika doputovalo u SAD na liječenje.

U Danskoj potvrđen prvi slučaj gripe

U Danskoj je u petak potvrđen prvi slučaj H1N1 gripe. Radi se o osobi koja se virusom smrtonosne gripe zarazila u New Yorku što je potvrdio Jesper Fisker, čelnik Danske državne zdravstvene organizacije.

Prema Fiskerovim riječima, osoba je testirana na H1N1 virus nakon što je došla u bolnicu žaleći se da primjećuje simptome za koje je iz medija saznala da se pojavljuju pri oboljenju od svinjske gripe. Zaražena osoba simptome je primijetila u srijedu tijekom leta na povratku iz New Yorka u Dansku.

Fisker je rekao da se osoba nakon prijavljivanja u bolnicu i liječenja oporavlja, ali da će ostati u izolaciji sve do 6. svibnja kako bi se osiguralo potpuno izlječenje.

Danske vlasti naglašavaju da su u potpunosti spremne nositi se sa posljedicama širenja virusa svinjske gripe.

Koliko je virus H1N1 uistinu opasan?

Opća panika! Gripom zaraženi mediji i političari

Nova testiranja gripe daju razloga za optimizam

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!