20. KOLOVOZA 2015. 18:07h

Makedonija zbog izbjeglica proglasila izvanredno stanje, rasporedila vojsku

Izbjeglice, Makedonija

Foto

Svijet
0

Tekst

Makedonija je u četvrtak proglasila izvanredno stanje i rasporedila je vojsku zbog izbjegličke krize u zemlji u koju pristiže veliki broj imigranata i izbjeglica koji se pokušavaju dokopati zapadne Europe tako da ih se nekoliko tisuća nalazi na ničijoj zemlji.

Reutersov reporter u gradu Gevgeliji na makedonskoj južnoj granici s Grčkom rekao je kako se čini da je dotok imigranta i izbjeglica, kojih je 1500 do 2000 dnevno, na željezničku postaju iznenada stao.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Ivo Kotevski rekao je za Reuters da "službeni granični prijelazi nisu zatvoreni". Me?utim, vlasti su najvjerojatnije krenule zatvarati ilegalne rute koje koriste imigranit i izbjeglice.

Kotevski je rekao da je proglašeno izvanredno stanje na sjevernim i južnim granicama te da će biti raspore?eni vojnici kako bi pomogli u rješavanju rastuće krize.

Reutersov reporter je ranije izvijestio da se više od tisuću imigranta i izbjeglica s Bliskog istoka, iz Afrike i Azije, od kojih su većina Sirijici, nalazi u četvrtak na prašnjavoj ničijoj zemlji izme?u Grčke i Makedonije, jer im makedonska policija zbog dramatičnog meteža na kolodvoru u Gevgeliji ne dopušta ulazak u zemlju.

Manjim skupinama s granice ipak se periodično dopusti odlazak do željezničkog kolodvora u Gevgeliji, gdje ih već čeka dodatnih tisuću izbjeglica.

Makedonska vlada je u srijedu pozvala susjedne zemlje da im pošalju dodatne vagone. "Makedonska željeznica više ne uspijeva prevesti sve koji žele ići u zemlje EU-a", rekao je direktor željeznice Nikola Kostov.

Agencija UN-a za izbjeglice, me?utim, poziva vladu u Skoplju da učini više i dostojno smjesti izbjeglice koje stižu u stotinama na dnevnoj bazi.

Problem bi mogao postati još i veći s mogućim dolaskom tisuća migranata koje je grčka vlada brodovima evakuirala s otoka Kosa na kopno. Taj se brod, koji funkcionira kao plutajući prihvatni centar, u četvrtak očekuje u Solunu. Još se ne zna hoće li se izbjeglicama dopustiti da se iskrcaju, ali ako se to dogodi oni će gotovo sigurno krenuti prema Gevgeliji.

Jedino prihvatilište koje trenutačno funkcionira u tom gradiću na makedonsko-grčkoj granici jest ono pokraj mjesne policijske postaje. Kapacitet mu je samo 165 ljudi.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!