23. KOLOVOZA 2015. 11:04h

Makedonija ipak pustila u svoju zemlju 1500 izbjeglica sa ničije zemlje

Makedonija, izbjeglice, migranti

Foto

Svijet
0

Tekst

Više od 1500 migranata, uglavnom Sirijaca koji se žele domoći zapadne Europe, a koji su zapeli na ničijoj zemlji na grčko-makedonskoj granici, ušlo je u subotu navečer bez problema u Makedoniju, javlja France Presse.

Makedonski policajci, koji su tijekom dana bezuspješno pokušavali spriječiti ulazak prvog vala od oko tisuću izbjeglica, bili su na mjestu doga?aja ali nisu reagirali, javlja izvjestitelj AFP-a.

To granično područje, izme?u grčkog sela Idomeni i makedonskog grada Gevgelije, blokirano je već tri dana.

Makedonija je tjednima tolerirala masivan priljev migranata iz Grčke, no u četvrtak je proglasila izvanredno stanje i poslala u to područje policiju i vojsku.

"Nastavit ćemo provoditi pojačani nadzor granice (...) i pustit ćemo da pro?e ograničen broj migranata, u skladu s našim kapacitetima", rekao je glasnogovornik makedonskog ministarstva unutarnjih poslova Ivo Kotevski.

Dodao je da druge skupine migranata, koje se očekuju idućih dana, neće moći ući na makedonski teritorij dok ne odu oni koji se trenutačno nalaze na željezničkoj postaji u Gevgeliji, čekajući vlak kojim će nastaviti put prema sjeveru, granici sa Srbijom.

"Inače bismo u Makedoniji imali humanitarnu krizu izazvanu izravno Grčkom, koja je članica Europske unije i koja nam šalje migrante bez ikakve kontrole", rekao je.

Više od 2000 ljudi provelo je, na kiši, noć s petka na subotu na ničijoj zemlji kod Gevgelije, no tijekom jutra stigle su stotine novih migranata iz Soluna.

Nakon što je 24 sata posve blokirala prolazak migranata, makedonska policija počela je u petak puštati "ranjive kategorije", obitelji s djecom i trudnice. Na kraju je ipak morala popustiti i u subotu je pustila sve migrante koji su se nalazili na ničijoj zemlji.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!