1. SVIBNJA 2014. 19:35h

Makedonija: Oporba prijeti bojkotom novog parlamenta

Foto

Svijet
0

Tekst

Makedonska oporbena Socijaldemokratska unija u četvrtak je upozorila da će bojkotirati novi parlament u znak prosvjeda zbog onoga što smatra manipulacijom na nedavno održanim izborima, prenosi njemačka agencija Dpa.
 
Nakon sastanka vodstva stranke Socijaldemokratska unija je izvijestila da neće prihvatiti 34 mjesta u parlamentu koja je osvojila na nedjeljnim parlamentarnim izborima. Predsjednik stranke Zoran Zaev bojkotom je zaprijetio nedugo nakon završetka izbora.
 
On je tada kazao kako oporba ne priznaje rezultate parlamentarnih ni predsjedničkih "kriminalnih izbora" ma kakvi oni bili te je zatražio formiranje tehničke vlade koja bi provela poštene izbore. Rezultati objavljeni nakon izbora pokazali su da je VMRO-DPMNE dobio oko 500.000 glasova što je gotovo 200.000 više od oporbe.
 
Socijaldemokrati su osvojili 34 mjesta, kod Albanaca vladajući DUI osvojio je 19 mandata, a njegov glavni konkurent Demokratska stranka Albanaca osam.
 
Stranka premijera Nikole Gruevskog osvojila je 61 od 123 mjesta u parlamentu, ne uspijevši dobiti apsolutnu većinu.
 
Kritike Zaeva o nepoštenim izborima potvrdili su i promatrači OESS-a, zaključivši da je VMRO-DPMNE zloupotrijebio ovlasti tijekom kampanje. No socijaldemokrati odlukom o bojkotu novog parlamenta rade protiv preporuka OESS-a, EU-a i SAD-a koji su ih pozvali da prihvate rezultate i osvojena mjesta u parlamentu.
 
Očekuje se da će VMRO-DPMNE osnovati novu vladu uz potencijalne partnere iz dviju albanskih stranaka.

 

Dalje.com
1/0