REFERENDUM U IRSKOJ

1. SRPNJA 2008. 16:18h

Lech Kaczynski odbija potpisati Lisabonski ugovor

Lech Kaczynski

Foto

Svijet
0

Tekst

Predsjednik Kaczynski smatra da nema smisla potpisivati Lisabonski ugovor nakon propasti na referendumu u Irskoj.

Poljski predsjednik Lech Kaczynski najavio je u intervjuu objavljenom u utorak u dnevnom listu Dziennik da ne─çe potpisati Lisabonski ugovor, rekav┼íi da je to besmisleno u trenutku kada su irski glasa─Źi odbacili ugovor na referendumu.

 - U ovom trenutku pitanje ugovora je besmisleno - rekao je Kaczynski.

Poljski parlament izglasao je u travnju da se ratificira Lisabonski ugovor, ali on treba jo┼í potpis predsjednika da bi proces ratifikacije formalno bio okon─Źan.

Odbijanje Kaczynskog da potpi┼íe ugovor ozbiljan je udarac francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju koji si je dao u zada─çu da za vrijeme francuskog predsjendi┼ítva koje je po─Źelo danas prona?e na─Źine kako rije┼íiti situaciju nakon ┼íto su Irci 12. lipnja odbili ugovor.

 - Te┼íko je re─çi kako ─çe to sve zavr┼íiti. Ali s druge strane, re─çi da bez sporazuma ne─çe biti Unije je neozbiljno - rekao je Kaczyinski, podsje─çaju─çi da je i europski ustav odbijen na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj 2005., nakon ─Źega je Europska unija i dalje nastavila funkcionirati.

Kaczynski je upozorio europske vo?e da ne pokušavaju izolirati ili vršiti pritisak na Irsku.

 - Ako netko jednom prekr┼íi pravilo da se neka odluka mora donijeti jednoglasno, ono vi┼íe nikad ne─çe postojati. Nismo dovoljno jaki za tu vrstu situacije - rekao je.

Njema─Źki predsjednik Horst Koehler tako?er je u ponedjeljak odgodio ratifikaciju Lisabonskog ugovora, nakon zahtjeva da pri─Źeka odluku njema─Źkog ustavnog suda.

Protivnici ugovora o reformi Europske unije obratili su se sudu tra┼że─çi obustavu ratifikacije. Do odluke ustavnog suda moglo bi se ─Źekati i do idu─çe godine.

I u ─Źe┼íkoj se ─Źeka odluka ustavnog suda o tome kr┼íi li Lisabonski ugovor ─Źe┼íki ustav, a o─Źekuje se da ─çe sud donijeti odluku u rujnu ili listopadu.

 

Dalje.com
1/0