18. SIJENJA 2012. 13:33h

Lavrov: Rusija neće dozvoliti akciju NATO-a u Siriji pod okriljem OUN-a!

Foto

Svijet
0

Tekst

Rusija će zaustaviti svaki pokušaj Zapada da osigura podršku UN-a za upotrebu sile protiv Sirije, obznanio je ruski ministar vanjskih poslova. Sergej Lavrov tvrdi kako je glavni cilj ruskog nacrta UN-ove rezolucije Vijeća sigurnosti koji je u ponedjeljak kolao među članovima Vijeća eksplicitno pokazati kako ništa ne može opravdati miješanje stranih vojnih snaga, prenosi Guardian. Zapadnjački diplomati smatraju kako nacrtom nije riješen njihov zahtjev za strogom osudom kažnjavanja civila od strane sirijskog predsjednika Bashara Assada zbog čega je više od 5000 Sirijaca ubijeno.

Vijeće sigurnosti nije se uspjelo dogovoriti o sadržaju rezolucije još od kada su se u ožujku prošle godine Assadove snage sukobile s prosvjednicima, a glavni protivnici vojne intervencije su Rusija i Kina. U listopadu su izglasali nacrt zapadnoeuropske rezolucije koju podupire SAD kojom su osudili napade Assadovih snaga i zaprijetili sankcijama.

- Ako netko želi koristiti silu pod svaku cijenu teško ćemo ih zaustaviti da to i učine, ali neka to učine na vlastitu inicijativu jer neće dobiti odobrenje od UN-ovog Vijeća sigurnosti - kazao je Lavrov. Dodao je i kako Rusija ne smatra potrebnim objašnjavati ili opravdavati sumnje a upravo ruski brodovi dostavljaju municiju Siriji unatoč europskom oružanom embargu.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!