10. SRPNJA 2012. 11:36h

Lagarde: MMF nije vreća novca namijenjena Europi

Foto

Svijet
0

Tekst

Glavna direktorica Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde ponovila je u utorak da sredstva, nedavno povećana, koja zemlje uplaćuju u fond nisu "vreća novca namijenjena (isključivo) Europi", nego da moraju koristiti svim njegovim članovima.

"Ta sredstva koja su izdvojile mnoge, mnoge zemlje u svijetu, nisu dar i subvencija. Ona su i dalje dio pričuva zemalja članica", podsjetila je Lagarde u prigodi posjeta Indoneziji, drugoj postaji njezine azijske turneje.

"Ona se mogu koristiti samo kao pomoć u nuždi i ne dodjeljuju se nekom određenom dijelu svijeta. To nije velika vreća namijenjena samo Europi", dodala je na tiskovnoj konferenciji u Džakarti.

"MMF ima 188 članica i nitko nije imun na tešku gospodarsku krizu. Moja je dužnost stvoriti uvjete da možemo zadovoljiti potrebe zemalja s niskim i s prosječnim dohotkom, zemalja s gospodarstvom u naglom usponu kao i razvijenih zemalja. MMF je tu za sve".

Lagarde je usto upozorila na jačanje protekcionizma.

"Zadnje izvješće WTO-a (Svjetske trgovačke organizacije) doista zabrinjava jer pokazuje rast protekcionističkih mjera koje se tu i tamo potiho donose", rekla je Francuskinja u govoru na Asean-Latin Business Forumu, konferenciji zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) i Latinske Amerike.

"To se ne čini otvoreno kroz carinu jer bi to u većini slučajeva bilo preočito, nego kroz neizravni protekcionizam", dodala je, spomenuvši "sanitarne" barijere i mjere koje propisuju "posebne tehničke norme".

Indonezija je četvrta zemlja svijeta po broju stanovnika, najveće gospodarstvo jugoistočne Azije i jedno od najdinamičnijih na kontinentu, s prosječnim godišnjim rastom većim od 6 posto.

Lagardu ostaje u Indoneziji do srijede, nakon čega putuje u Japan i u Tajland. (Hina)


 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!