6. SRPNJA 2012. 16:52h

Kosovo: Podignute optužnice za korupciju protiv članova Vlade

Foto

Svijet
0

Tekst

Specijalno tužiteljstvo Kosova podiglo je optužnicu protiv zamjenika kosovskog premijera Bujara Bukoshija i još deset sadašnjih i bivših dužnosnika ministarstva zdravstva zbog više kaznenih djela povezanih s korupcijom, objavio je u petak vodeći prištinski dnevnik na albanskome "Koha ditore", a potvrdila misija EULEX-a na Kosovu.

Podizanje optužnice su za prištinski dnevnik potvrdili glasnogovornik EULEX-a Blerim Krasniqi i odvjetnici optuženih, a zamjenik premijera najviši je vladin dužnosnik koji će zbog optužbe o korupciji odgovarati pred sudom.

Bukoshi, koji je u kosovskoj vladi zadužen za socijalnu politiku, optužen je da je u vrijeme dok je obavljao dužnost ministra zdravstva zlouporabio službeni položaj i ovlaštenja i potpisivao štetne ugovore u vrijednosti od 4 milijuna eura.

Britanska tužiteljica EULEX-a Maria Bamieh je pored Bukoshija za ta kaznena djela optužila i bivšeg glavnog tajnika ministarstva zdravlja Ilira Tolaja te još devet dužnosnika tereteći ih za više kaznenih djela korupcije.

Bujar Bukoshi poznat je na kosovskoj političkoj sceni i kao premijer kosovske vlade u egzilu devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je više godina vodio brojne aktivnosti izvan Kosova u vrijeme kada su postojale paralelne institucije koje je tih godina formirao Demokratski savez Kosova i njegov čelnik Ibrahim Rugova.

Pomanjkanje političke volje u borbi protiv korupcije jedna je od najozbiljnijih kritika koje međunarodna zajednica upućuje kosovskim vlastima. Kosovo, koje je u veljači 2008. proglasilo neovisnost, zauzima 112 mjesto na ljestvici organizacije Transparency Internacional koja pokazuje indeks korupcije i koja obuhvaća 183 zemlje. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!