4. KOLOVOZA 2012. 18:31h

Kina o Siriji nakon glasovanja UN-a dok sukobi i dalje traju

Foto

Svijet
0

Tekst

Kina je odgovorila u subotu na kritike svojeg stajališta prema Siriji nakon glasovanja Opće skupštine UN-a koja je osudila sirijsku vladu, ponovivši stajalište Pekinga da strano uplitanje neće pomoći, prenose svjetske agencije.

Opća skupština UN-a usvojila je u petak rezoluciju koju je pripremila Saudijska Arabija, a koja izražava "veliku zabrinutost" zbog eskalacije nasilja u Siriji i osuđuje Vijeće sigurnosti zbog nedjelovanja.

Kao što se i očekivalo, Rusija je bila među 12 država koje su se usprotivile toj rezoluciji. Nijedna država u Općoj skupštini nema pravo na veto, no njezine odluke nisu obvezujuće. Protiv su bili i Kina, Iran, Sjeverna Koreja, Bjelorusija, Kuba i druge države koje obično kritiziraju Zapad.

Govoreći na konferenciji za novinare u Pekingu, Wang Kejian iz kineskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da Kina i dalje podržava napore za postizanje mirnog, političkog rješenja u Siriji.

"Ne bismo smjeli olako zatvoriti vrata političkom rješenju, a kamoli započeti vojnu intervenciju", rekao je.

S druge strane, arapske države poručile su da će novog međunarodnog posrednika za Siriju prihvatiti samo ako njegova misija bude imala za cilj promjenu vlasti u zemlji, rekao je katarski premijer šeik Hamad Ben Jasem Ben Jabr Al-Thani.

"Arapske će države prihvatiti novog posrednika samo ako bude imao isti mandat kao i Anan", rekao je za Al-Džaziru.

"Jedini prihvatljivi mandat je da se radi na mirnoj promjeni vlasti u Siriji", dodao je.

Kofi Annan podnio je ostavku nakon više od pet mjeseci bezuspješnog nastojanja da riješi sukob u Siriji.

Sukobi u Siriji u međuvremenu se nastavljaju.

Sirijska vojska bombardira i dalje pobunjeničke položaje u Alepu. "Riječ je o najžešćem bombardiranju od početka sukoba, no vojska još nije postigla napredak", rekao je pukovnik Abdel Oqaidi.

Prava bitka za grad još nije započela. "To je tek priprema", rekao je jedan drugi sigurnosni dužnosnik. Dodao je da vojna pojačanja pristižu te da je na terenu barem 20.000 vojnika, a pojačanja dobivaju i pobunjenici.

Sirijski pobunjenici otvorili su 20. srpnja novu frontu u sirijskom sukobu zauzevši položaje u Alepu, metropoli na sjeveru zemlje i njezinu gospodarskom središtu. Tvrde da drže polovicu grada.

Osim toga, iranska televizija objavila je da je u subotu u Damasku oteto 48 iranskih hodočasnika. Iranski konzul kazao je da ih je otela skupina naoružanih terorista. Hodočasnici su autobusom putovali na zračnu luku. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!