17. KOLOVOZA 2012. 12:30h

Kina: U ponedjeljak objava presude za ubojstvo britanskog poduzetnika

Foto

Svijet
0

Tekst

Presuda Gu Kailai, supruzi bivšeg kineskog čelnika Boa Xilaia, optuženoj za ubojstvo Britanca Neila Heywooda, bit će objavljena u ponedjeljak, rekao je u petak dužnosnik grada Hefeija gdje se vodi proces.

Supruga bivšeg kineskog dužnosnika Bo Xilaija priznala je na suđenju 9. kolovoza da je otrovala britanskog poslovnog čovjeka, što je zločin koji je snažno potresao kinesku Komunističku partiju.

Sve se odvijalo u Chongqingu, megalopolisu u središnjoj Kini na čijem je čelu tada bio njezin suprug Bo Xilai.

Skandal je isplivao u veljači i uzdrmao najviše razine vlasti u zemlji, a Bo Xilai smijenjen je s mjesta čelnika Komunističke partije u gradu-pokrajini Chongqingu.

Suđenje Gu Kailai u Hefeiju dio je korupcijske afere, jedne od medijski najviše praćenih u više desetaka godina u Kini.

Po tužiteljstvu, Gu Kailai (53) je 13. studenoga prošle godine posjetila Neila Heywooda (41) koji je boravio u luksuznom hotelu u Chongqingu. Britanac se kretao desetak godina u krugu obitelji Bo prije nego su njihovi odnosi postali napeti.

Nakon što mu je dala čaj i vino, Kineskinja mu je sama u usta ulila otrovno piće. Britanac je bio toliko pijan da je nešto prije povratio.

Imala je pomoćnika, Zhanga Xiaojuna, koji joj je donio smrtonosni pripravak, priznala je, po tekstu danom stranim novinarima koji nisu smjeli biti u sudnici, dok dvojica britanskih diplomata jesu.

Četvorica policijskih dužnosnika optuženih da su joj također pomogli ne bi li je zaštitili i poštedili kaznenog progona za to će odgovarati na sudu.

Prema navodima analitičara, ugledna međunarodna odvjetnica Gu Kailai mogla bi biti proglašena krivom, ali bi trebala izbjeći smrtnu kaznu. No njezina sudbina, kao i sudbina njezina supruga, usko su povezani s borbom koja se odvija u vrhu kineske vlade, nekoliko mjeseci prije 18. kongresa Komunističke partije koji bi trebao označiti dolazak na vlast novih čelnika. Analitičari drže da samo održavanje suđenja znači da je komunistički vrh zemlje postigao konsenzus o tome kako postupati u slučaju Boa Xilaija.

Taj ambiciozan i energičan politički čelnik, čija je karijera bila u naglom usponu, pao je proljetos u nemilost zbog korupcije. Trenutačno je u pritvoru na mjestu koje se drži u tajnosti. (Hina)


 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!