24. KOLOVOZA 2015. 09:01h

Južna Koreja neće prekinuti propagandni rat dok se Sjeverna ne ispriča

Foto

Svijet
0

Tekst

Južna Koreja upozorila je u ponedjeljak da neće prekinuti svoj propagandni rat na granici dok se Pjongjang ne ispriča, u trenutku kad dva suparnika vode maratonske pregovore oko prekida napetog vojnog sučeljavanja.

Južnokorejska predsjednica Park Geun-hye izdala je to upozorenje dok su visoki predstavnici dviju strana bili okupljeni zbog pregovora o izlazu iz krize u pograničnom mjestu Panmunjomu gdje je potpisan prekid vatre u ratu koji je trajao od 1950.-1953.

Sjeverna Koreja mora iznijeti "jasnu ispriku" za ono što Seul vidi kao niz "provokacija" i "zajamčiti da neće biti novih provokacija", izjavila je predsjednica na sastanku sa savjetnicima.

Pjongjang je pokrenuo sadašnju krizu "provokativnim aktivnostima", optužila je ona.

Po južnokorejskom ministarstvu obrane, Sjever je udvostručio svoje topničke postrojbe na granici i rasporedio dvije trećine svoje podmorske flote, što predstavlja pedesetak plovila, izvan svojih vojnih baza.

Pregovore u Panmunjomu vode južnokorejski savjetnik za nacionalnu sigurnost Kim Kwan-jin i njegov sjevernokorejski kolega Hwang Pyong-so, bliski suradnik Kim Jong-una.

Nakon prvog kruga pregovora od desetak sati, dvije strane su nastavile u nedjelju popodne pregovore koji su još uvijek u tijeku u ponedjeljak.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!