25. VELJAE 2012. 10:40h

Jemen dobio novog predsjednika, Salehova vlast okončana nakon 34 godine

Izbori u Jemenu

Foto

Svijet
0

Tekst

 

Višedesetljetna vladavina Alija Abdulaha Saleha i formalno je okončana - Abd Rabu Mansur Hadi u subotu je prisegnuo i postao novi predsjednik Jemena, prenosi Al Jazeera. Hadi je od 1994. godine bio potpredsjednik Salehu, koji je zemljom vladao od 1978. do 2012. godine.

Prisezanje je organizirano u predsjedničkom uredu u glavnom gradu Sani, a nazočio joj je i Saleh, koji se za tu prigodu vratio iz SAD-a. Hadijevo preuzimanje vlasti važan je čimbenik u rješavanju krize i nereda koji su trajali mjesecima, a tijekom kojih su tisuće građana izlazile na ulice i tražile Salehov odlazak. Tijekom jednog napada na predsjedničku palaču prošle godine Saleh je pretrpio ozljede, nakon čega je otišao na liječenje u Saudijsku Arabiju i SAD.

Hadi je bio vršitelj dužnosti predsjednika od studenog prošle godine, kada je Saleh pristao napustiti poziciju u zamjenu za imunitet.

Jemenski narod iskazao je snažnu podršku ovoj tranziciji, barem tako tvrdi izborna komisija, prema čijim je informacijama 65 posto glasača izašlo na izbore koji su počeli u utorak. Hadi je bio jedini kandidat, pa je od 6,6 milijuna glasova osvojio 99 posto, dok je preostalih 25 tisuća bilo nevažeće. Građani podržavaju novog predsjednika, no dio ih još uvijek strahuje od Salehovog povratka i mogućeg utjecaja tijekom prijezalnog razdoblja, dok se ne sastavi novi ustav.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!