21. KOLOVOZA 2015. 00:07h

Jean-Marie Le Pen isključen iz stranke koju je osnovao i dugo vodio

Jean-Marie Le Pen

Foto

Svijet
0

Tekst

Povijesni čelnik francuske krajnje desnice Jean-Marie Le Pen je u četvrtak isključen iz Nacionalne fronte (FN), stranke koju je osnovao i vodio gotovo 40 godina, nakon sukoba s kćeri Marine kojoj je 2011. prepustio vodstvo.

Le Pen je u četvrtak navečer na I-Tele izjavio da je uvrije?en tom odlukom i da će ju na sudu poništiti.

Dodao je da se osjeća uhvaćenim u zamku te da mu je postavljena klopka.

Sklon rasističkim i antisemitskim istupima, on je sankcioniran nakon novog niza provokacija o holokaustu, nakon kojih se Marine Le Pen ogradila od oca.

Odluku o njegovom isključenju je donijela većina članova izvršnog odbora FN-a nakon trosatnog ispitivanja 87-godišnjeg Le Pena.

Kako bi bilo nepristrano, Marine Le Pen nije sudjelovala na tom ispitivanju.

Izvršni odbor stranke ga je odlučio isključiti nakon što je Le Pen u travnju ponovio poznate izjave da su plinske komore tek "pojedinost" u povijesti.

To je bilo previše za Marine Le Pen (47) koja je vo?enje stranke pokušavala udaljiti od rasizma i antisemitizma prošlosti, iako je zadržala glavnu liniju stranke obilježenu nacionalističkim i antiimigracijskim stajalištima.

Otvoreno se ogradila od oca i naglasila da izvodi "političko samoubojstvo", a zatim ga je suspendirala iz stranke. Upadom na veliki skup stranke u svibnju Jean-Marie Le Pen je tu suspenziju osporio.

Njezina strategija normalizacije je usmjerena na jačanje ambicija prije predsjedničkih izbora u Francuskoj 2017. za koje joj sve ankete u posljednjih godinu dana predvi?aju ulazak u drugi krug.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!