30. SRPNJA 2012. 21:25h

Izraelski mediji objavili kako je Iran ubrzao ritam obogaćivanja urana

Nuklearni simbol

Foto

Svijet
0

Tekst

Iran je značajno ubrzao ritam obogaćivanja urana, čime je skratio vrijeme potrebno za proizvodnju nuklearnog oružja, ocijenila su u ponedjeljak dva izraelska lista.

"Iran je potukao nove rekorde u vezi ritma kojim obogaćuje uran i najavio da će tako nastaviti, čime se sve više smanjuje vremenska udaljenost od bombe", piše list Maariv.

Taj list, koji kaže da se poziva na informacije obavještajnih službi, objašnjava da je Iran mogao ubrzati ritam obogaćivanja jer posjeduje blizu 10.000 centrifuga.

Izrael smatra iranski nuklearni program prijetnjom svom opstanku a poziva se na opetovane izjave čelnika Irana koji predviđaju ili priželjkuju njegovo nestanak.

Informativna stranica Ynet, on line verzija Yediot Aharonota, navodi da sada Iran svakog mjeseca proizvodi 230 kg slabo obogaćenog urana i 12 kg urana obogaćenog do 20 posto.

Podaci pokazuju da je Iran značajno pojačao ritam obogaćivanja urana tijekom četiri posljednja mjeseca, naglašava.

Prema podacima Yneta, Teheran trenutačno raspolaže zalihom od 160 kg urana obogaćenog na 20 posto, ili 100 kg manje od potrebne količine za proizvodnju bombe. (Hina)


 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!