13. SRPNJA 2012. 09:10h

Izrael postavlja proturaketni obrambeni sustavu na granici s Egiptom

Foto

Svijet
0

Tekst

 Izrael je, nakon nekoliko protugraničnih napada ove godine, objavio da postavlja proturaketnu bitnicu obrambenog sustava Čelična kupola uz južnu granicu s Egiptom, nedaleko od turističkog središta Eilata.

"Proturaketna bitnica obrambenog sustava Čelična kupola trenutačno se raspoređuje nedaleko od Eilčata u sklopu programa... koji predviđa povremenu promjenu mjesta na kojima se nalaze bitnice", stoji u priopćenju izraelske vojske, kako javlja AFP.

Jedan je dužnosnik, pod uvjetom da ostane neimenovan, rekao da je sustav za obaranje raketa, korišten protiv palestinskih napada raketama iz Pojasa Gaze, u blizini Eilata postavljen u ponedjeljak i da nu "nemjena nije operativna, već je dio priprema i upoznavanja s teritorijem".

Čelična kupola je izraelski obrambeni sustav koji radarski navođenim raketama obara rakete dometa pet do 70 kilometara, topničke i minobacačke granate.

Na izraelsko-egipatskoj granici napetosti su porasle od ustanka u kojem je prošle godine svrgnut egipatski predsjednik Hosni Mubarak. Ove su godine na Eilat pale dvije rakete ispaljene s druge strane granice no nije bilo žrtava.

Egipat niječe da su ispaljene s njegovog teritorija. Prošlog je mjeseca neidentificirani napadač prešao granicu i ubio jednog izraelskog radnika. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!